Op 23 maart gaat Israël naar de stembus. Israël leeft naar de verkiezingen toe. Op een campagne­poster voor de ultra­orthodoxe Shas-partij, gezien in Tel Aviv, staat te lezen: ‘We hebben niemand anders op wie we kunnen steunen – Israël kiest voor God.’

De slogan gaat vergezeld van de afbeelding van de overleden geestelijke leider van Shas, Rabbi Ovadia Yosef. Met ‘kiezen voor God,’ bedoelt Shas natuurlijk stemmen voor de politieke partij die door God wordt begunstigd, en waarvan zij geloven dat het hun eigen partij is.

Maar uit enquêtes blijkt, dat opnieuw een meerderheid van de Israëlische kiezers Benjamin Netanyahu’s Likoed ziet als de partij ‘begunstigd door God.’ Likoed zal naar verwachting twee keer zoveel zetels krijgen als de volgende grootste partij, die ook tot politiek rechts behoort.

De linkse en centrumpartijen, en zelfs sommige partijen aan de rechterkant, richten zich er sterk op, Netanyahu eindelijk uit het centrum van de macht te verwijderen. Maar tot nu toe blijkt uit opiniepeilingen dat ze gewoon niet voldoende steun hebben om de langstzittende premier van Israël te onttronen.


Bronvermelding:
Datum:        25-01-2021
Auteur:        Redactie Israel Today
Beeld:          Miriam Alster/Flash90
Website:      israeltoday.nl


 

EN / NL/ עב