JERUZALEM – 10 oktober 2023

De Israëlische tv-zender Channel 14 berichtte vanochtend in hun nieuwsitem dat 98% van de Israëlische bevolking een complete vernietiging van hun vijanden eisen. “Alles wat we de afgelopen 75 jaar hebben uitgevonden of ontwikkeld heeft als doel gehad om het ons mogelijk te maken als een vrij volk in ons eigen land te wonen. Het is tijd om de kop van de slang eraf te hakken en dit bloeddorstig beest dat ons omringt en onder ons woont uit te hongeren. Joods bloed is niet goedkoop!” Kom je aan één van ons, dan kom je aan ons hele volk, en dat zal je duur komen te staan.

Alle ogen zijn nu op Netanyahu gericht, die onder steeds hogere druk komt te staan vanuit de bevolking die nu als één man is samengekomen in deze tragedie. Is Netanyahu een koning als Saul, of zal hij zich als David opstellen? Dit momentum en zijn beslissingen hierin zullen bepalen hoe zijn hele carrière de geschiedenisboeken in zal gaan, dat is een ding dat duidelijk is. Minder dan de complete verwoesting van hen die zijn opgestaan om ons te vermoorden en degenen die hun trainen, financieren en anderszins ondersteunen zal niet meer worden geaccepteerd.

Het is je moeilijk voor te stellen welke mate van veerkracht, doorzettingsvermogen en vastberadenheid er nu in de harten en gedachten van de Israëliërs leeft op het moment.

Ariël 6 maanden oud, ontvoerd door Hamas

Dit is het sentiment dat in heel Israël heerst, en kun je ze het kwalijk nemen na de gruwelijke, hatelijke, lafhartige wreedheden op weerloze mensen – van bejaarde tot ongeborene – die Hamas met steun vanuit Iran heeft losgelaten? Het is niet te omschrijven welke geest er nu heerst op het moment. Er is complete eenheid, schouder aan schouder. Van jong tot oud is iedereen bereid de prijs te betalen, hoe hoog die ook moge zijn; alles om een volk te kunnen zijn dat vrij van angst en voorgoed verlost van deze terroristen kan leven. Hoe anders dan het kwaad met wortel en tak uitroeien, kan het gevoel van veiligheid in het land, in de dorpen en steden, in de huizen en de harten weer worden hersteld en dit diepe trauma te kunnen gaan verwerken?

De sfeer en moraal onder de soldaten die zich nu aan het klaarmaken zijn om Gaza binnen te trekken is enorm hoog en is iedereen is uiterst gemotiveerd en er klaar voor om de dreun der dreunen uit te gaan delen.

Begrijp goed, het Joodse volk is niet bloeddorstig en nooit geweest. Dit is echter de tijd om voor ééns en altijd orde op zaken te stellen, zoals ooit koning Saul met de Amalekieten had moeten doen maar dit weigerde. Het is spijtig dat er onvoldoende woorden zijn om te beschrijven wat er nu gaande is. Kort gezegd komt het hierop neer: hier wordt geschiedenis geschreven.

Inmiddels is het aantal reservisten dat is opgeroepen nu opgeschaald naar 400.000 die zich bij hun eenheden hebben gemeld. Het leger zet vliegtuigen in om hun mensen op te halen uit het buitenland en ze terug te brengen naar Israël, zodat ook zij zich bij hun eenheden kunnen voegen. De slogan luidt nu: DIT WORDT DE LAATSTE OORLOG MET GAZA!

Terwijl het leger zich klaar maakt voor de ultieme slag in Gaza en Hezbollah gewaarschuwd is zich er niet mee te gaan bemoeien, is er binnen Israël ook een grote volksverhuizing onder de bevolking gaande. Soldaten naar het zuiden, de burgers naar het noorden om niet in de vuurlinie te komen zitten.

Mensen die familie of vrienden in veilige gebieden hebben, trekken daar naar toe. Intussen worden er ook vele initiatieven op tv vermeld zoals een organisatie bijvoorbeeld die inwoners van Sderot die weg willen gaan aanbiedt om te verblijven in de hotels aan de Dode Zee.

Israel gaat nu een hele spannende tijd tegemoet. Alles is in rep en roer om zich klaar te maken voor de strijd, maar de echte strijd is in de hemelse gewesten. De fysieke strijders volgen de (aan)bidders. Bid u mee? Ga naar Gebed voor Israël voor de actuele gebedspunten en/of om u aan te sluiten bij een gebedsinitiatief.

Hieronder: Terwijl soldaten vechten, bidden de orthodoxe Joden voor genade van God.

EN / NL/ עב