Amman heeft geen recht om de Israëlische ambassadeur in Jordanië op te roepen voor vermeende “schendingen” op de Tempelberg. Het Hashemitisch Koninkrijk moet eraan herinnerd worden dat wij, de Joden, daar al meer dan 3000 jaar aanbeden hebben.

Als ik Israël’s ambassadeur in Jordanië was, en ik werd opgeroepen om me te verantwoorden over Israëls acties op de Tempelberg en over Israëliërs die deze plaats betreden om te rouwen over de verwoesting van de Eerste en Tweede Tempel op de jaarlijkse Joodse vastendag van Tisha B’Av, dan zou ik de ambtenaar die de oproep doet eraan herinneren dat wij, Joden, de enige God aanbaden in de Tempel, die zich meer dan 3000 jaar geleden bevond op deze plaats. Dat de Islam slechts 1409 jaar oud is.

Ik zou de ambtenaar eraan willen herinneren dat Jeruzalem in het klassiek Arabisch wordt aangeduid als Bayt al-Maqdis, wat “tempel” betekent, en dat dit een verder bewijs is van de leugen die vandaag de dag heerst onder de mensen in deze regio, waar volgens hun nooit een tempel op deze plek heeft gestaan.

Ik zou aan Ammans gezant de officiële Jordaanse kaarten van vóór 1967 willen presenteren, waarop de woorden “Mount Moriah” staan geschreven op de plaats van de Tempelberg, in het zuidoosten van Ammans gezant de woorden “Salomo’s Stables”, in het zuiden ervan de Vallei van Josaphat, het oosten van de berg het graf van Zacharia en het graf van Absalom, en in het westen de berg Sion. Ik zou de ambtenaar deze kaarten laten zien, en dan zou ik het volgende Arabische spreekwoord opmerken: “Een leugenaar heeft een goed geheugen nodig”.

Ik zou de ambtenaar eraan herinneren dat het vredesakkoord van zijn land met Israël uit 1994 het Hashemitisch Koninkrijk op de Tempelberg een speciale status verleende, maar dat dit Amman niet de machthebber heeft gemaakt over de plaats, omdat de enige machthebber van de plaats Israël is.

Ik zou de ambtenaar er verder aan herinneren dat de Palestijnen, over wiens rechten hij zo bezorgd is, de overgrootvader van de Jordaanse koning Abdullah op de Tempelberg hebben vermoord.

En tot slot wil ik vragen: “U beweert dat Oost-Jeruzalem de ‘hoofdstad van Palestina’ zou moeten zijn. Waarom hebt u in de 19 jaar dat u Judea, Samaria en Oost-Jeruzalem illegaal bezette, van 1948 tot 1967, niet zo’n staat gesticht met als hoofdstad in Oost-Jeruzalem?”.

Maar helaas, ik ben niet Israëls ambassadeur in Jordanië en ik denk dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat een Israëlische gezant in Amman zulke vragen zou gaan stellen. Geen wonder dat we als een kind worden behandeld voor het realiseren van onze religieuze en historische rechten.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:   20-08-2019
Auteur:   Dr. Mordechai Kedar
Beeld:    Pixabay
Website: http://www.wimjongman.nl

 

 

– – – – –

EN / NL/ עב