Israël is in hoge staat van paraatheid voor de komende Hoge Joodse Feestdagen, nadat veiligheidsfunctionarissen minstens 70 waarschuwingen hebben ontvangen voor mogelijke terreuraanslagen.

Hoge Israëlische veiligheidsfunctionarissen hebben dinsdag een speciale discussie met premier Lapid belegd over een recordaantal Palestijnse terreurwaarschuwingen in Israël voorafgaand aan de Joodse Hoge Heilige Dagen.

“Dit is een symbolische periode waarin terroristische organisaties van nature op zoek zijn naar demonstratieaanvallen”, vertelde een hoge politiefunctionaris aan Ynet op voorwaarde van anonimiteit.

Een andere anonieme hoge defensiefunctionaris voegde eraan toe dat veiligheidstroepen tijdens de komende periode preventieve arrestaties van terreurverdachten zullen blijven verrichten, in tegenstelling tot voorgaande jaren waarin Israël probeerde de spanningen ter plaatse onder controle te houden.

Israël kan zichzelf niet het voorrecht kan veroorloven zelfgenoegzaam te worden ten aanzien van contra terroristische activiteiten. De politie plant dan ook een recordinzet van ongeveer 20.000 politieagenten die door het hele land zullen worden gestationeerd, met een focus op Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever. Het alertheidsniveau tijdens de feestdagen zal naar verwachting stijgen naar het voorlaatste dreigingsniveau.

Volgens veiligheidsfunctionarissen zijn sinds het begin van het jaar meer dan 240 grote terreuraanslagen verijdeld, waaronder schietpartijen, zelfmoordaanslagen, bomaanslagen en ontvoeringen.


Bronvermelding:
Datum:        14-09-2022
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          IDF-woordvoerderseenheid
Website:      israelnieuws.nl


 

 

EN / NL/ עב