Israël zal zijn enige grensovergang vanuit Gaza voor arbeiders twee dagen na sluiting heropenen, zei het Israëlische ministerie van Defensie maandag, na een stilte in het raketvuur vanuit de Palestijnse enclave.

“Na een veiligheidsbeoordeling is besloten… dat vanaf morgen… arbeiders en kooplieden weer Israël vanuit Gaza mogen binnenkomen via de Erez Crossing”, zei COGAT, een eenheid van het Israëlische Ministerie van Defensie die verantwoordelijk is voor Palestijnse Burgerzaken.

De grensovergang van Erez oversteekplaats wordt gebruikt door 12.000 Palestijnen met een vergunning om Israël binnen te komen voor werk.

“Het openen van de grensovergang voor kooplieden en arbeiders en de andere civiele maatregelen die tegen de Gazastrook worden toegepast, zijn afhankelijk van de voortdurende instandhouding van een stabiele veiligheidssituatie in het gebied”, zei COGAT.

Op zaterdag kondigde COGAT aan dat het Erez zou sluiten nadat militanten in Gaza gedurende vier opeenvolgende dagen projectielen op Israël hadden afgevuurd , te midden van een tweede weekend van zware botsingen op het vlampunt van de al-Aqsa-moskee in Jeruzalem.

De onrust , die kwam toen het Joodse Pesachfeest overlapte met de islamitische heilige maand Ramadan , leidde tot angst voor een breder conflict, bijna een jaar nadat soortgelijk geweld in al-Aqsa leidde tot een 11-daagse oorlog tussen Israël en het in Gaza gevestigde militanten.

Er zijn sinds zaterdagochtend geen raketten meer afgevuurd vanuit Gaza.

In de nacht van zondag op maandag werd vanuit Libanon een projectiel afgevuurd op het noorden van Israël, zei het Israëlische leger. Niemand eiste de verantwoordelijkheid voor die brand op en het Israëlische leger reageerde door artilleriegranaten af ​​te vuren op Libanon.


Bronvermelding:
Datum:         26-04-2022
Website:      brabosh.com


 

 

 

EN / NL/ עב