Israël heeft via o.a. de VN en andere kanalen, Libanon alle hulp aangeboden die ze nodig hebben. Drie Israëlische ziekenhuizen staan klaar om patiënten te helpen, nu blijkt dat ziekenhuizen in Libanon het aantal gewonden, dat boven de 3.000 uitkomt, niet aankunnen.

Premier Benjamin Netanyahu zei dat hij zijn nationale veiligheidsadviseur, Meir Ben Shabbat, had opgedragen om met VN-gezant Nickolay Mladenov te bespreken hoe Israël Libanon kan helpen.

Mladenov bevestigde het aanbod van Israël om via de VN te werken in een tweet en zei: “De regio en de wereld moeten samenkomen om de bevolking van Libanon door deze tijd van angst te helpen.”

President Reuven Rivlin heeft in tweets in het Engels, Arabisch en Hebreeuws toegevoegd: ‘We delen de pijn van het Libanese volk en reiken oprecht onze hulp aan in deze moeilijke tijd.’

Knesset-oppositieleider Yair Lapid zond ook zijn condoleances naar de families van de slachtoffers.

Ondanks dat er niet wordt verwacht dat Libanon het aanbod zal accepteren, hebben drie Israëlische ziekenhuizen laten weten gereed te staan om Libanese gewonden op te nemen.

Het Ziv Medisch Centrum in de noordelijke stad Safed en het Rambam Medisch Centrum in Haifa zeiden beiden dat ze gewonden zouden opnemen.

We zijn ‘ervaren en voorbereid’, zei Ziv. Beide noordelijke ziekenhuizen hebben uitgebreide ervaring met de behandeling van patiënten uit vijandige landen en waren beiden betrokken bij de behandeling van meer dan 5.000 Syriërs die gewond waren geraakt tijdens de Syrische burgeroorlog.

Ook Sheba Medical Center buiten Tel Aviv bood ook hulp aan.

“We hebben alle medische hulp aangeboden die nodig is voor de gewonden tijdens de Libanon-explosieramp”, vertelde ziekenhuisdirecteur Yitshak Kreiss aan Army Radio. “We zijn verplicht om iedereen te helpen die hulp nodig heeft, vooral onze buren. We zijn klaar en voorbereid op elke missie die we zullen krijgen. ‘


Bronvermelding:
Datum:        04-08-2020
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Screenshot Youtube
Website:      joods.nl


 

EN / NL/ עב