“Israël maakt geen deel uit van de coalitie onder leiding van de Verenigde Staten tegen de Houthi-agressie in de Rode Zee, maar Israël behoudt zijn vrijheid van handelen in coördinatie met de coalitieleiders,” vertelde een hoge functionaris in Jeruzalem woensdag aan Israel Hayom.

Tijdens ontmoetingen tussen de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin en zijn tegenhangers in Israël en tussen de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan en de ministers van het oorlogskabinet, was de boodschap dat Jeruzalem de internationale coalitie steunt, maar niet ondergeschikt zal zijn aan haar leden, mocht het zich gedwongen voelen om aanvallen tegen haar te vergelden.

Een dergelijke vrijheid van handelen zou onder andere nodig zijn als de Houthi-raketlanceringen op de stad Eilat doorgaan.

Uiteindelijk ontstond er een middenweg waarbij Israël inderdaad vrijheid van handelen zou behouden, maar nog steeds verplicht zou zijn om te opereren in coördinatie met de VS. De agressie van de Houthi’s heeft tot nu toe geleid tot onderscheppingen van hun raketten door de VS, maar de Amerikaanse strijdkrachten zijn niet in het offensief gegaan ondanks de wetenschap dat Iran achter de aanvallen zit.Deze week, met de oprichting van een coalitie die zal worden ingezet in de Rode Zee om de vrijheid van scheepvaart te waarborgen, waren er extra aanvallen waarop de nieuwe strijdkracht nog moet reageren.

De oprichting van de coalitie wordt gezien als een Israëlische prestatie, omdat premier Benjamin Netanyahu het hoofd van de Nationale Veiligheidsraad van zijn regering, Tzachi Hanegbi, de opdracht had gegeven om van de Houthi-provocaties een internationaal probleem te maken, zodat Israël zich zou kunnen concentreren op zijn achtertuin in Gaza.

Tijdens zijn bezoek aan Israël aan het begin van de week kondigde Austin de oprichting aan van de nieuwe verdedigingscoalitie om de scheepvaartroutes in de zuidelijke Rode Zee en de Golf van Aden te beschermen, waarvan de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Nederland, Noorwegen, Spanje, Bahrein en de Seychellen deel uitmaken.

Ondanks de aanzienlijke schade aan zijn inkomsten als gevolg van de omleiding van de scheepvaart van veel commerciële schepen uit de buurt van het Suezkanaal, koos Egypte ervoor om geen deel uit te maken van de coalitie.

Vorige maand versterkte de Israëlische marine haar aanwezigheid in de Rode Zee na herhaalde raket- en drone-aanvallen door de door Iran gesteunde Houthi’s in Jemen.

De IDF zei dat raketkorvetten werden ingezet “in overeenstemming met de beoordeling van de situatie en als onderdeel van de verhoogde verdedigingsinspanningen in de regio.”

De IDF heeft ook meerdere lagen luchtverdediging in het Rode Zeegebied om zich te verdedigen tegen Houthi-aanvallen.

Als de door Iran gesteunde Houthi’s in Jemen Eilat blijven aanvallen met raketten, zal de staat Israël “weten wat te doen”, zei minister van Defensie Yoav Gallant tijdens een bezoek aan de Rode Zee-stad op woensdag.

De minister werd ingelicht over operationele en inlichtingenactiviteiten en over de voorbereidingen van de marine op lucht- en zeedreigingen in de Rode Zee, aldus Gallant’s kantoor. Hij werd vergezeld door de Israëlische marinecommandant V. Adm. David Saar Salama en ging aan boord van een Sa’ar 6-klasse korvet dat onlangs werd ingezet in het gebied.

“De bedreiging van de vrijheid van navigatie in de Straat Bab el-Mandeb [tussen de Rode Zee en de Golf van Aden], op 2.000 kilometer van de staat Israël, is niet alleen een bedreiging voor het verkeer naar Israël, maar ook voor de internationale vrijheid van navigatie in wateren die aan alle landen toebehoren,” zei Gallant.

Hij bedankte Austin, die Gallant onlangs in Israël ontving, voor het leiden van een multinationale troepenmacht die de vrijheid van navigatie in de Bab el-Mandeb moet waarborgen.

Op donderdag vertelde het hoofd van de haven van Eilat aan Reuters dat het verkeer in de havens met 85% was afgenomen sinds de Houthi’s begonnen met het aanvallen van schepen in de Rode Zee.

Eerder deze week meldde de Financial Times dat het scheepvaartverkeer op zee in december met 30% daalde ten opzichte van een maand eerder, omdat schepen de zeestraat Bab el-Mandeb vermeden.

 

Oorspronkelijk gepubliceerd door Israel Hayom.


Bronvermelding

Datum: 22-12-2023

Auteur:Ariel Kahana

Afbeelding: The “USS Carney” guided-missile destroyer defeats a combination of Houthi missiles and unmanned aerial vehicles in the Red Sea on Oct. 19, 2023. Credit: U.S. Navy Photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Aaron Lau.

Webesite: www.JNS.org

EN / NL/ עב