Israël haalt eerder dan gepland zo’n vijfduizend Ethiopische Joden naar Israël. Volgens de Israëlische regering is dat nodig vanwege de toenemende gevechten in de regio Tigray. Hun verhuizing gaat traag, omdat er onduidelijkheden zijn over hun Joodse achtergrond. Bovendien kampt de regering met geldgebrek.

Conflict
In de Noord-Ethiopische regio Tigray woedt al ruim een jaar een gewelddadig gewapend conflict. Het Ethiopische leger greep in, nadat opstandelingen van het Tigray People’s Liberation Front (TPLF) had gezegd het centrale gezag niet langer te erkennen. Volgens hulporganisaties zijn inmiddels duizenden mensen omgekomen. Daarnaast zijn meer dan twee miljoen mensen ontheemd en voor honderdduizenden ligt een hongersnood op de loer.

In deze regio woont een groot deel van de Ethiopische Joden. Ook zijn er Joodse gemeenschappen bij Gondar en in de hoofdstad Addis Abeba. In totaal gaat het om ongeveer zevenduizend tot tienduizend inwoners met een Joodse achtergrond. In Ethiopië woonden van oudsher al veel Joden. Ze zijn bekend als de ‘Beta Israel’ (het Huis Israel).

Israël begon midden jaren 80 met een grootschalig terugkeerprogramma. Volgens de Israëlische Wet van Terugkeer heeft iedereen die kan aantonen dat hij een Joodse achtergrond heeft, het recht om naar Israël te komen. Bij aankomst hebben de immigranten recht op staatsburgerschap. Eind vorig jaar verwelkomden toenmalig premier Benjamin Netanyahu en Defensieminister Benny Gantz een groep van ruim 300 mensen op het vliegveld Ben-Goerion in Tel Aviv.

Racisme en discriminatie
De integratie van deze groepen verloopt moeizaam. Volgens Joodse Ethiopiërs hebben zij te maken met racisme en discriminatie. In 2019 kwam het tot ernstige ongeregeldheden tussen de Ethiopische minderheid en deIsraëlische politie. Aanleiding was de dood van een jonge man van Ethiopische afkomst. Hij werd doodgeschoten door een agent die in zijn vrije tijd met zijn kinderen in de speeltuin was. Het slachtoffer maakte deel uit van een groep jongeren die ruzie maakte. De agent zag hen als een bedreiging en loste een waarschuwingsschot. Het was volgens hem niet de bedoeling de jongeman te raken. Bij de rellen die daarop volgden, raakten meer dan 150 mensen gewond, onder wie veel agenten. Tientallen demonstranten werden opgepakt.

Uit cijfers van CIDI blijkt dat er momenteel zo’n 155 duizend Ethiopische Joden inIsraël wonen.


Bron: Jonet.nl


 

EN / NL/ עב