Jeruzalem zei dat het project de nadruk zou leggen op Palestijnse economische ontwikkeling en het handhaven van de veiligheid in de regio

Israël heeft zondag groen licht gegeven voor de exploitatie van een aardgasveld voor de kust van de door Hamas geregeerde Gazastrook.

Het kantoor van premier Benjamin Netanyahu zei in een verklaring dat het project zou doorgaan “in het kader van de bestaande inspanningen tussen de staat Israël, Egypte en de Palestijnse Autoriteit (P.A.), met de nadruk op de Palestijnse economische ontwikkeling en het behoud van de veiligheidsstabiliteit in de regio.”

Het kabinet van de premier voegde eraan toe dat het project “onderhevig is aan coördinatie tussen de veiligheidsdiensten en een directe dialoog met Egypte, in coördinatie met de P.A., en de voltooiing van interministerieel stafwerk onder leiding van de Nationale Veiligheidsraad, om de veiligheids- en diplomatieke belangen van de Staat Israël in deze kwestie te handhaven.”

Het staatsbedrijf Egyptian Natural Gas Holding Company (EGAS) zal naar verluidt het veld ontwikkelen, dat ongeveer 30 km (19 mijl) van Gaza’s Gazastrook ligt. (19 mijl) voor de kust van Gaza ligt en naar schatting meer dan 1 biljoen kubieke voet aardgas bevat.

De kosten van het initiatief worden geschat op 1,4 miljard dollar en het gas zal begin 2024 beginnen te stromen, volgens een bericht in de Washington Post van november.

Israëlische functionarissen zijn in onderhandeling met Palestijnse tegenhangers over de ontwikkeling van het Gaza Zeeveld, meldde Channel 13 vorige maand.

De besprekingen werden geleid door de nationale veiligheidsadviseur Tzachi Hanegbi en majoor-generaal Ghassan Alian, de verbindingsman van de IDF met de Palestijnen.

De kwestie werd besproken tijdens Israëlisch-Palestijnse topconferenties in Aqaba, Jordanië, en Sharm el-Sheikh, Egypte, respectievelijk in februari en maart.

Na deze laatste top gaven de partijen een gezamenlijk communiqué uit met daarin de belofte om “de nodige stappen te zetten om de economische omstandigheden van het Palestijnse volk te verbeteren” en “de fiscale situatie van de Palestijnse Nationale Autoriteit aanzienlijk te verbeteren”.

De kwestie is in de loop der jaren met tussenpozen besproken en de toenmalige Israëlische premier Yair Lapid keurde een dag voor de laatste verkiezingen van 1 november een voorlopige overeenkomst goed tussen Israëlische, Egyptische en Palestijnse functionarissen om de middelen aan te boren.

Hanegbi bevestigde zijn betrokkenheid bij de gesprekken, maar benadrukte dat “er niets zal gebeuren op het gebied van infrastructuurontwikkeling” in Gaza totdat Hamas de lichamen teruggeeft van IDF-soldaten Oren Shaul en Hadar Goldin, die werden gedood tijdens de oorlog tussen Israël en Hamas in 2014 (“Operation Protective Edge”).

Hamas houdt momenteel ook de Israëli’s Avera Mengistu en Hisham al-Sayed gegijzeld, die beiden lijden aan psychische aandoeningen en bijna tien jaar geleden op eigen houtje de Gazastrook overstaken.

“We kunnen praten en plannen maken, zodat de Palestijnen de kosten van het verlies begrijpen. Het gaat niet alleen om gas, er is infrastructuur in Gaza die de hele wereld wil ondersteunen. We zullen dit niet toestaan tot de jongens zijn teruggekeerd,” zei Hanegbi.

Vorige maand vochten Israël en de Palestijnse Islamitische Jihad (” Operation Shield and Arrow “) in Gaza een vijfdaags conflict uit, waarbij de terreurgroep meer dan 1.250 raketten afvuurde op Israëlische gemeenschappen. De IDF reageerde door ongeveer 400 terroristische objecten in Gaza aan te vallen.

________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
18-6-2023

Auteur:
JNS

Beeld:

An Israel Navy vessel sails near one of Israel’s natural gas rigs in the Mediterranean Sea. Credit: IDF.

 

EN / NL/ עב