Hoewel nog niet alle details bekend zijn, heeft de Israëlische regering om 06.30 vanochtend besloten dat het land vanaf vrijdag 14.00 uur in een lockdown gaat die meer beperkingen zal hebben dan de eerste lockdown in maart. Ondertussen blijkt uit nieuwe peiling dat de Likud partij van Netanyahu veel zetels zou verliezen indien er nu verkiezingen worden gehouden.

Het regeringsbesluit wordt in de loop van de ochtend naar de Knesset gezonden ter goedkeuring, waarna ook alle details bekend zullen worden.

Wel is bekend dat de lockdown vrijdag ingaat en in ieder geval zal duren tot 10 oktober, de dag na Simchat Thora, waarbij de volgende beperkingen zullen gelden:

  • verplicht thuis blijven, m.u.v. Jom Kippur waarbij je een synagoge dienst mag bijwonen tot 1 km van je huis, indien dit met een grope van 20 personen wordt gedaan, hetzelfde geldt voor demonstreren, dat mag ook tot 1 km van je huis
  • Alle winkels en markten m.u.v. supermarkten en apotheken gaan dicht
  • openbaar vervoer wordt minimaal uitgevoerd
  • geen familie of vrienden thuis ontvangen
  • alle bedrijven die geen essentieel werk uitvoeren moeten sluiten, thuis werken is de enige optie
  • over sluiting van Ben Gurion Airport wordt later vandaag een besluit genomen

Terwijl eerder bekend werd dat nog slechts 27% van de Israëlische bevolking vertrouwen heeft in de aanpak van het coronavirus door Netanyahu, blijkt dat indien er nu verkiezingen worden gehouden de Likud partij veel zetels zou verliezen.

De nieuwe peiling, die bekend werd terwijl de regering aan het discussiëren was over de lockdown, laten een verlies van zeven zetels zien voor de Likud partij van Netanyahu, die daardoor virtueel op 29 zetels uit zou komen.

Daarentegen komt de rechtse Yamina partij van Naftalie Bennett virtueel op 21 zetels uit, waarbij ook de populariteit van Bennett stijgt.

Opvallend is dat uit de peiling blijkt dat Likud Knesset lid en voorzitten van de Knesset corona commissie, Yifat Shasha-Biton, die openlijk kritiek heeft op het beleid van Netanyahu zodanig in populariteit is gestegen dat indien zij een eigen partij zou starten , zij meteen acht Knesset zetels zou winnen.

Ook blijkt uit de peiling dat 60% van de bevolking voorstander is van het sluiten van alle synagogen op Jom Kippoer en 70% de demonstraties wil beperken om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.


Bronvermelding:
Datum:        24-09-2020
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Screenshot Youtube
Website:      joods.nl


 

EN / NL/ עב