Meer dan 1.000 wooneenheden in Givat Ze’ev, Elkana en andere gebieden op weg naar definitieve goedkeuring; plannen voor meer dan 3.000 woningen in een vergevorderd stadium, zegt publieke omroep

Verwacht wordt dat Israël de komende weken meer dan 4.500 nieuwe woningen zal goedkeuren in Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, met meer dan 1.000 woningen voor definitieve goedkeuring en plannen voor meer dan 3.000 woningen in de pijplijn.

De publieke omroep Kan meldde dinsdag dat de meeste woningen in het laatste stadium van goedkeuring, gebouwd zullen worden in de nederzettingen Givat Ze’ev in de buurt van Jeruzalem, met meer dan 500 goedgekeurde woonunits, en Elkana en Revava in het noorden van de Westelijke Jordaanoever, met elk meer dan 300 nieuwe woningen. Plannen voor nog eens duizenden woningen in Givat Ze’ev, Ma’ale Adumim, Kiryat Arba, Beitar Illit en minstens een dozijn andere nederzettingen zullen worden uitgewerkt, volgens Kan, voor een totaal van 4.570 eenheden.

Het rapport kwam een dag nadat een Israëlische ambtenaar een rapport bevestigde dat de VS op de hoogte was gebracht van Jeruzalems plannen om eind juni duizenden nieuwe nederzettingenwoningen aan te kondigen.

De ambtenaar vertelde aan The Times of Israel dat het niet duidelijk was of de plannen voor de nederzettingen allemaal zouden worden goedgekeurd in opeenvolgende vergaderingen van de ‘High Planning Subcommittee’ van de ‘Civil Administration’ binnen het Ministerie van Defensie, zoals traditioneel het geval is, of dat de vergaderingen over meerdere weken zouden worden gespreid.

Volgens Axios drong de regering Biden er bij Israël op aan om de aankondiging uit te stellen of op zijn minst terug te schroeven.

Een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis zei dat de VS “duidelijk is geweest dat het bevorderen van nederzettingen een obstakel is voor vrede en het bereiken van een tweestatenoplossing.”

De Israëlische plannen komen nadat premier Benjamin Netanyahu plannen om het zeer controversiële E1-nederzettingenproject te bevorderen had uitgesteld onder druk van de VS.

Het daaropvolgende plan om door te gaan met de bouw van duizenden huizen in nederzettingen elders lijkt een poging te zijn om Netanyahu’s coalitiepartners gunstig te stemmen.

Israël bracht de VS donderdag op de hoogte van zijn E1-besluit, na een telefoongesprek tussen Netanyahu en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken.

Amerikaanse functionarissen zeiden dat de regering Biden wekenlang had geprobeerd om het E1-project van de agenda te halen.

Illustrative: A view of Ma’ale Adumim in the West Bank, and the surrounding desert, January 26, 2021. (Yaniv Nadav/Flash90)

Hoewel het E1 project niet werd genoemd in de notulen van het gesprek van donderdag, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken dat Blinken “de noodzaak aan de orde stelde om de toezeggingen na te komen die zijn gedaan tijdens twee regionale bijeenkomsten in Aqaba, Jordanië en Sharm El Sheikh, Egypte om maatregelen te vermijden die de vooruitzichten op een tweestatenoplossing ondermijnen”.

De Palestijnen hebben Israël de afgelopen weken beschuldigd van het schenden van de toezeggingen die eind februari zijn gedaan, waaronder een vier maanden durende bevriezing van het houden van bijeenkomsten om nieuwe nederzettingen te bouwen en een zes maanden durende bevriezing van het legaliseren van nieuwe buitenposten.

Israël beweert dat het technisch gezien geen van beide heeft gedaan, maar het heeft wel groen licht gegeven voor de bouw in Oost-Jeruzalem en heeft ook ‘illegaal’ een yeshiva overgedragen in het noorden van de Westelijke Jordaanoever, om zo plaats te maken voor de legalisatie van de buitenpost Homesh.

Het moratorium van vier maanden op het bevorderen van plannen voor nieuwe nederzettingen zal eind juni aflopen, wanneer het orgaan van het Ministerie van Defensie dat verantwoordelijk is voor het bevorderen van de bouw op de Westelijke Jordaanoever opnieuw bijeenkomt.

Dit zal de tweede keer zijn dat de High Planning Subcommittee de bouw van huizen in nederzettingen bevordert sinds de vorming van de nieuwe regering van Netanyahu op 29 december. In februari gaf het groen licht voor plannen voor 10.000 nieuwe woningen – het meeste ooit in één zitting. Het gaf ook toestemming voor de legalisatie van negen buitenposten op de Westelijke Jordaanoever, wat leidde tot grote internationale verontwaardiging en een gezamenlijke veroordelingsverklaring van de VN-Veiligheidsraad.

________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
14-6-2023

Auteur:
Toi Staff and Jacob Magid

Beeld:

A view of construction work in the Jewish settlement of Givat Ze’ev, between Jerusalem and Ramallah, in the West Bank on May 10, 2022. (Ahmad Gharabali/AFP)
EN / NL/ עב