Vanaf januari 2021 wordt aan de Israëlische ambassade in India een waterattaché toegevoegd, die als taak heeft de Israëlische watertechnologieën in India te bevorderen en India te helpen voorzien in zijn behoeften op het gebied van water.

Israël is het eerste land ter wereld dat een attaché voor waterzaken in een ambassade heeft. (Ook Nederland kent een Water-Envoy, met een internationale taak). Deze waterattaché zal functioneren in samenwerking met het Israëlische ministerie van Landbouw en zal samenwerken met de Indiase autoriteiten en de waterbedrijven in Israël om hen in contact te brengen met lokale projecten en aanbestedingen op het gebied van water.

De waterproblematiek is een van de belangrijkste kwesties die wordt gepromoot door de Indiase premier Modi Narendra, die het initiatief heeft genomen tot een ambitieus project om alle particuliere waternetwerken in India aan te sluiten op een centraal systeem. Israël heeft enorme mogelijkheden op het gebied van irrigatie, waterbehandeling, recycling en ontzilting. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken ziet dit als een strategisch project en selecteert de waterattaché. Een van de taken van de attaché is het vergroten van de Israëlische export naar India.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi stimuleert met zijn Indiase tegenhanger Gishnakar de samenwerking tussen India en Israël op verschillende gebieden. Onlangs zijn er tussen Israël en India water- en culturele overeenkomsten gesloten. Binnenkort zal ook een gezond­heid­sover­een­komst worden ondertekend. Deze sluiten aan bij een lange reeks overeenkomsten die werden ondertekend tijdens Netanyahu’s bezoeken aan Delhi en Modi’s bezoek aan Israël.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zorgt voor de financiering van de waterattaché. De Israëlische ambassadeur in India, Ron Malka, zei dat de nieuwe waterattaché en de landbouwattaché, die er al vele jaren is, naar de 29 kenniscentra voor de landbouw zullen gaan, die door Israël in heel India zijn opgericht in het kader van de samenwerking tussen de landen. Deze samenwerking omvat het delen van moderne Israëlische water- en landbouw-technologie met India.

Bekendmaking van de benoeming van een waterattaché in het Indiase nieuws

Bronvermelding:
Datum:        28-10-2020
Auteur:        Yossi Aloni
Beeld:           Kobi Gideo.GPO
Website:      israeltoday.nl


 

EN / NL/ עב