De Israëlische “Corona Tsaar” zei vorige week dat de Joodse staat moet overwegen om COVID-19-vaccins voor alle burgers verplicht te stellen. Andere functionarissen antwoordden dat dit van Israël een dictatuur zou maken.

Israël verplicht momenteel geen vaccinatie tegen het coronavirus, hoewel velen hebben beweerd dat er zware overheidsdwang is om de prik te krijgen.

Eerder dit jaar leidde Israël de wereld op het gebied van vaccinatiegraad. Maar de laatste tijd hebben veel andere landen de Joodse staat in dat opzicht gepasseerd. Vandaag is 62,7% van de Israëlische bevolking volledig ingeënt tegen COVID-19.

Regeringsfunctionarissen, waaronder premier Naftali Bennett , houden vol dat die sectoren van de samenleving die het vaccin nog steeds weigeren, nu het succes van Israëls strijd tegen de pandemie bedreigen.

“Er zijn 680.000 mensen in Israël die helemaal niet zijn ingeënt. We proberen ze constant te bereiken”, vertelde coronavirus-tsaar Salman Zarka vorige week aan Radio 103FM . “Ik denk dat we alle opties moeten onderzoeken, inclusief de optie om vaccinatie verplicht te stellen in de staat Israël.”

Zarka benadrukte dat dit zijn persoonlijke mening was en niet iets dat momenteel wordt overwogen door het ministerie van Volksgezondheid.

Officieel beleid of niet, de vermelding van verplichte vaccinatie irriteerde sommigen in de regering.

Alleen een “dictatuur” zou deze weg inslaan, hield minister van Volkshuisvesting Ze’ev Elkin in opmerkingen aan Army Radio vol . “Het is mogelijk om vaccinatie aan te moedigen of een negatieve prikkel te geven aan niet-gevaccineerden, maar niet om het wettelijk te verplichten.”

Maar er is een goede kans dat Israël uiteindelijk vaccinatie zal verplichten in het licht van beslissingen van verschillende grote Europese landen. Oostenrijk heeft aangekondigd dat het vanaf februari volgend jaar vaccinatie gaat verplichten, Griekenland heeft dit al gedaan voor burgers ouder dan 60 jaar en de nieuwe bondskanselier van Duitsland is er voorstander van om hetzelfde te doen.

Zodra deze Europese landen vaccinatie verplichten, is het niet onredelijk om aan te nemen dat Israël dit voorbeeld zal volgen.

Israël is echter een meer gebroken samenleving. De vaccinatiegraad is nog steeds het laagst onder de Arabieren en ultraorthodoxe joden, en het is moeilijk om te zien dat deze sectoren vreedzaam instemmen met overheidsmandaten.


Bronvermelding:
Datum:        06-12-2021
Auteur:        Israel Today Staff
Beeld:         Olivier Fitoussi/Flash90
Website:      www.israeltoday.co.il


 

 

EN / NL/ עב