Hamas-chef in Gaza Yahyah Sinwar wil geen humanitaire deal en de terugkeer van de gijzelaars en maakt volgens de PMO gebruik van de spanningen met Iran.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu bevestigde zondagochtend vroeg dat Hamas het nieuwste door de VS bemiddelde gijzelaarsvoorstel voor een staakt-het-vuren heeft afgewezen.

“Het is meer dan een week geleden sinds de bijeenkomst in Caïro – Hamas heeft de schets afgewezen, die door de bemiddelaars was ingediend”, aldus een verklaring van het kantoor van Netanyahu.

“De afwijzing van het voorstel door de drie bemiddelaars [VS, Egypte en Qatar], dat de meest significante flexibiliteit van de kant van Israël omvatte, bewijst dat [Hamas-chef in Gaza Yahyah] Sinwar geen humanitaire overeenkomst en de terugkeer van de gijzelaars wil.” , blijft de spanningen met Iran uitbuiten en streeft ernaar de sectoren te verenigen en een algemene escalatie in de regio te bewerkstelligen.

“Israël zal blijven streven naar het met volle kracht verwezenlijken van de doelstellingen van de oorlog met Hamas, en geen middel onbeproefd laten om de 133 gijzelaars uit Gaza onmiddellijk terug te sturen”, aldus de verklaring.

Volgens de recentste rapporten zou Jeruzalem volgens het laatste voorstel 900 terroristische gevangenen, waaronder moordenaars, moeten vrijlaten in ruil voor 40 gijzelaars, samen met een gedeeltelijke terugtrekking van de IDF uit de Gazastrook en de onbeperkte terugkeer van Palestijnen naar het noordelijke deel van de kustenclave.

Het plan stelde voor dat Hamas in een later stadium meer gijzelaars zou vrijlaten na de terugtrekking van alle Israëlische troepen uit Gaza.

Hamas  is gedurende het hele proces bij al zijn standpunten gebleven en eist wat Jeruzalem ‘waanvoorstellingen’ heeft genoemd en dat onder meer een ‘permanent staakt-het-vuren’ omvat, een Israëlische militaire terugtrekking uit de kustenclave, een terugkeer van ontheemde inwoners van Gaza en de vrijlating van honderden terroristen uit Gaza. Israëlische gevangenissen.

Jeruzalem heeft ook zijn oorlogsdoelen gehandhaafd: het bevrijden van de gijzelaars, het elimineren van Hamas als politieke en militaire macht in Gaza en ervoor zorgen dat de Strook Israël nooit meer kan bedreigen.


Bron: https://www.jns.org/israel-confirms-hamas-rejected-hostages-for-ceasefire-deal/

Auteur: JNS

Beeld: Israelis take part in a protest outside the Knesset in Jerusalem marking six months since the Hamas-led Oct. 7 invasion, April 7, 2024. Photo by Yonatan Sindel/Flash90.

EN / NL/ עב