Zondag werd uitgeroepen tot dag van nationale rouw in Israël na de ramp op de berg Meron waarbij donderdagavond 45 mensen om het leven kwamen door verdrukking bij het aansteken van vreugdevuren voor Lag Ba’omer.

Staatsvlaggen hangen halfstok in de residentie van de president, de Knesset, openbare gebouwen, IDF-bases en Israëlische ambassades en consulaten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een condoleanceboek geopend voor diplomaten in Israël, schrijft de Times of Israel.

Met 45 doden en tientallen gewonden is de ramp de ergste tragedie in vredestijd in de geschiedenis van Israël en overtreft het aantal doden (44) van de bosbrand op de berg Karmel in 2010.

Tot de slachtoffers behoorden minstens een dozijn kinderen en tieners, waaronder twee sets broers, evenals jonge vaders en rabbijnen. Onder hen waren minstens 10 buitenlandse staatsburgers, onder wie zes Amerikanen, een Brits staatsburger, twee Canadezen en een Argentijn.

De Israëlische regering heeft in het verleden nationale rouwdagen uitgeroepen voor de moord op premier Yitzhak Rabin, de dood van presidenten Yitzhak Ben-Tzvi en Shimon Peres en de moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Dagen van nationale rouw werden ook uitgeroepen na de helikopterramp in 1997 waarbij 73 IDF-soldaten werden gedood, de zelfmoordaanslagen van Al Qaida op de VS van 11 september 2001 en een vliegtuigongeluk van Israël naar Rusland waarbij 78 passagiers en bemanningsleden om het leven kwamen toen hun vliegtuig boven de Ukraine door een luchtafweerraket werd geraakt.


Bronvermelding:
Datum:        02-05-2021
Auteur:        De Redactie
Beeld:          Beit HaNasi herinnert de 45 mensen die het leven lieten bij de ramp met Har Meron. Photo credit: Mark Neyman (GPO)
Website:      joods.nl

EN / NL/ עב