De Israëlische regering is akkoord gegaan met het plan van ‘coronavirus-tsaar’ professor Gamzu om 30 steden met veel coronabesmettingen volledig af te sluiten. Dit gebeurde nadat donderdagavond bleek dat er in de afgelopen 24 uur 2.991 nieuwe besmettingen bij waren gekomen, nadat de dag ervoor 3.141 nieuwe besmettingen werden gemeld. Iedereen is het er ondertussen over eens dat de regering de controle over het virus volledig kwijt is.

Er zijn nu 24.825 actieve besmettingen in Israël, waarvan 417 in ernstige toestand in het ziekenhuis liggen, waarvan 117 aan de beademing. 138 patiënten verkeren in matige toestand.

De overigen hebben milde klachten, terwijl ondertussen het dodental blijft stijgen en nu op 985 staat.

In de 30 steden die uiterlijk maandag van de buitenwereld zijn afgesloten mogen mensen niet verder dan 500 meter van hun huis, zal het openbaar vervoer stoppen, niet essentieële bedrijven hun deuren sluiten en scholen en kinderopvang gesloten blijven.

Het is niet verrassend dat het voornamelijk gaat om plaatsen met een overwegend ultraorthodoxe of Arabische bevolking, omdat daar sprake is van opgepakt bij elkaar wonen, en het zich niet houden aan de geldende regels om besmettingen tegen te gaan.

De 30 steden en dorpen die momenteel als ‘rood; worden aangeduid, zijn: Nazareth, Bnei Brak, Tiberias, Abu Snan, Umm al-Fahm, Elad, Aabalin, Buqata, Beit Jann, Jaljulya, Jatt, Daliyat al-Karmel, Zemer, Taibe, Tira, Kasra-Samia, Ka’abiyye-Tabbash-Hajajre, Kafr Bara, Kafr Kanna, Kafr Qassem, Lakiya, Sheikh Danun, Maale Iron, Ein Mahil, Assafiya , Arara, Fureidis, Qalansawe, Rechasim en Kfar Aza.

Verder staan een aantal ultraorthodoxe wijken in Jeruzalem en andere steden op de lijst van gebieden die worden afgesloten.

Op televisie was donderdagavond een bijna radeloze professor Gamzu te zien, die het publiek ‘toeschreeuwde’:

“Dit is een boodschap aan heel Israël: geen bruiloften! Geen massa-bijeenkomsten! Handhaving van richtlijnen in welk restaurant of waar dan ook!”, zei hij met een dringende stem.

“Het spijt me dat ik emotioneel ben. Dit is een cruciaal moment. Heel Israël is in oorlog. Coronabesmettingen die per dag 2.000 to 3.000 stijgen, zouden ons allemaal zorgen moeten maken. Iedereen die geen masker opzet en richtlijnen negeert, spuugt in het gezicht van doktoren en verpleegsters die 24 uur per dag op coronavirus afdelingen werken”, aldus een emotionele Gamzu.

De ministers kregen van gezondheidsexperts te horen dat, wanneer de stijging niet stopt, binnen twee weken de ziekenhuizen de toeloop van nieuwe patiënten niet meer aankunnen en er mogelijk sprake zal zijn van ruim 600 honderd patiënten in ernstige toestand.

Ultraorthodoxe ministers verzetten zich vanzelfsprekend tegen het besluit maar het lijkt er sterk op dat ze deze keer van een koude kermis thuis komen, omdat de meerderheid van de ministers eindelijk inzien dat ze de controle over het virus kwijt zijn en er stikte maatregelen moeten worden getroffen.

De mogelijkheid dat heel Israël tijdens de komende Joodse feestdagen wordt afgesloten wordt ondertussen steeds groter, nu het aantal dagelijkse besmettingen blijft stijgen.

Dat zou zelfs kunnen beteken dat tussen 18 september en 11 oktober iedereen gedwongen thuis zal moeten zitten. Hopelijk heeft men tegen die tijd grip op de situatie en zal dit niet nodig hoeven zijn.


Bronvermelding:
Datum:        04-09-2020
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Screenshot Youtube
Website:      joods.nl


 

EN / NL/ עב