Israëlische Arabieren hebben dezelfde rechten als Joodse Israëli’s. Het zijn vooral de Arabieren in de Westoever en Gaza die het zwaar hebben. Hun verlangen naar vrijheid en vrede is begrijpelijk, maar is een boycot van Israël dan de oplossing?         

Om de leefomstandigheden voor de Palestijnen te verbeteren is zo’n 15 jaar geleden de boycotorganisatie, beter bekend als de BDS-beweging, opgericht. Zij roept op tot het beëindigen van de Israëlische overheersing van ‘Palestijnse’ gebieden en de ontmanteling van Joodse nederzettingen. Ook pleit de beweging voor de terugkeer van ruim 5 miljoenen Palestijnse vluchtelingen naar Israël. Het is op zich een nobel streven, maar als je leest wat BDS’ers zoal zeggen, dan ontdek je vrij snel het ware gezicht van de organisatie.

Omar Bargouti, een van de oprichters van de BDS-beweging, zegt dat hét ideale resultaat van de Israël-boycot is “een eenheidsstaat, waar Joden per definitie een minderheid zijn.”

Volgens BDS-kopstuk Ahmed Moor betekent “het beëindigen van de bezetting niets als het niet leidt tot het einde van de Joodse staat.”

En nog één, van As’ad AbuKhailil, ook een BDS’er van het eerste uur: “Het werkelijke doel van BDS is de staat Israël ten val te brengen … Rechtvaardigheid en vrijheid voor de Palestijnen zijn niet verenigbaar met het bestaan van de staat Israël.” Al met al niet bepaald pro-Israël, zwak uitgedrukt!

De aanhang van de BDS-beweging is behoorlijk groot, ook onder christenen en kerken.

Het is waar dat de Palestijnen op verschillende manieren slachtoffer zijn, en ook dat de vele checkpoints het wonen en werken voor hen echt zwaar maken. En zeker, Israëls manier van optreden tegenover hen is soms discutabel.

Maar aan de andere kant, besef je dat het voor Israël gewoonweg geen optie is om de veiligheidsmaatregelen los te laten. Waarom niet? Omdat te veel vijanden azen op hun vernietiging. Voor die kant van het verhaal is vandaag nauwelijks tot geen oog meer.

Maar is het voor een christen wel logisch om zich aan te sluiten bij een Israël-hatende boycotbeweging? Niet echt! Vooral niet als je bedenkt dat God Zelf van Israël houdt en nog bijzondere plannen heeft met het volk. Dus in plaats van de kant te kiezen van Israëls vijanden is het wellicht logischer om je aan te sluiten bij Gods liefde voor hen.

Hoe kun je uiting geven van die liefde?
•        Bid voor Israël
•        Zeg tijdens een gesprek dat je van het volk houdt
•        Geef op een respectvolle manier de Bijbel
•        Steun de Messiaanse Joden en waar mogelijk initiatieven om het Joodse volk bekend te maken met hun Messias.

Verandering komt er niet via een BDS-beweging, gedreven door haat, maar wel door het Evangelie van Jesjoea, vol van liefde.


Bronvermelding:
Website:      Israel en de Bijbel


 

 

EN / NL/ עב