Israëlische luchtverdedigingssystemen hebben zaterdagavond laat een onbemand luchtvoertuig boven de Gazastrook neergehaald, aldus de Israel Defence Forces.

Het leger zei dat het incident geen verband hield met Palestijnse raketbeschietingen en verder zou worden onderzocht.

Bewoners in het zuiden van Israël meldden een grote explosie te hebben gehoord, en op sociale media circuleerden videobeelden waarop te zien leek dat het Iron Dome luchtverdedigingssysteem een onderscheppingsraket afvuurde.

In Israëlische dorpen aan de grens met Gaza klonken geen sirenes.

De IDF gaf geen verdere details over de uitvoerders van de drone. Ook namen ze geen vergeldingsmaatregelen tegen Hamas-faciliteiten in Gaza, wat lange tijd wel het beleid van Jeruzalem is geweest na raketaanvallen en andere schendingen van het Israëlische luchtruim.

Het incident deed zich voor nadat het Israëlische leger woensdagavond aanvallen had uitgevoerd in de Gazastrook als reactie op een raket die door Palestijnse terroristen was afgevuurd.

Volgens de IDF werden een wapenproductie-installatie van Hamas getroffen, samen met een andere installatie die door de Palestijnse terreurgroep wordt gebruikt om chemicaliën voor het maken van raketten te vervaardigen en op te slaan.

Er werden nog eens twaalf projectielen afgevuurd vanuit de Gazastrook terwijl Israëlische straaljagers de aanvallen uitvoerden, zei het leger. Elf projectielen ontploften in open gebied of in de lucht, en één ging neer in de Palestijnse enclave.

De Israëlische aanvallen waren een belangrijke slag voor het vermogen van Hamas om zich te versterken en te bewapenen, zei het leger. Zij houdt de Palestijnse terreurgroep verantwoordelijk voor alle aanvallen vanuit de Gazastrook.

De luchtaanvallen kwamen enkele uren nadat Palestijnse terroristen vanuit de Gazastrook een raket op Israël hadden afgevuurd, waardoor sirenes afgingen in de stad Sderot en in Kibboets Nir Am en het nabijgelegen dorp Ibim.


Bronvermelding:
Datum:        06-02-2023
Auteur:         Jewish News Syndicate (JNS)
Beeld:           JewishEen Iron Dome luchtverdedigingsbatterij reageert op terroristische raketbeschietingen vanuit de Gazastrook. Foto: Yonatan Sindel / Flash90 News Syndicate (JNS)
Website:      israeltoday.nl


 

 

EN / NL/ עב