De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken gaf maandag Israël de schuld van een stroomstoring die naar verluidt enorme schade aan de nucleaire faciliteit van Natanz had veroorzaakt. Hij beloofde “wraak te nemen op de zionisten” en de beschadigde centrifuges op de locatie te vervangen door nog betere.

Ondertussen beweerde Teheran volgens Reuters dat het de persoon achter de aanval had geïdentificeerd en hem zou arresteren. Het rapport was gebaseerd op de opmerkingen van een niet bij naam genoemde inlichtingenfunctionaris die met de Nournews-website sprak.

De New York Times meldde dat de schijnbare sabotage op de locatie was veroorzaakt door een enorme explosie op de stroomvoorziening van de centrifuges. Israëlische en Amerikaanse media citeerden niet nader genoemde inlichtingenbronnen die zeiden dat het verondersteld werd aanzienlijke schade te hebben toegebracht aan de centrifuges en het uraniumverrijkingsvermogen van Iran met ten minste negen maanden te hebben vertraagd.

Volgens de Iraanse media zijn de laatste verklaringen van Mohammad Javad Zarif waarin hij Israël de schuld geeft, maandag afgelegd tijdens vergaderingen met de Nationale Veiligheidscommissie van het Iraanse parlement.

“De zionisten willen wraak nemen op het Iraanse volk voor hun succes bij het opheffen van de onderdrukkende sancties”, zei Zarif, “maar we zullen het niet toestaan ​​en wraak nemen op de zionisten zelf.”

Zarif zei dat Israël had geprobeerd de opheffing van internationale sancties tegen Iran te blokkeren, maar dat “de zionisten hun antwoord zullen krijgen bij verdere nucleaire vooruitgang.”

Hij zei dat oudere centrifuges van de eerste generatie die tijdens de vermeende cyberaanval waren beschadigd, nu kunnen worden vervangen door nieuwere, betere machines, waarvan sommige Iran al heeft gebruikt in strijd met de nucleaire deal van 2015.

“Als ze denken dat onze hand bij de onderhandelingen is verzwakt, zal dit onze positie versterken … De onderhandelingspartijen moeten weten of ze te maken hebben met een verrijkingsfaciliteit met centrifuges van de eerste generatie, nu kan Natanz vol zitten met geavanceerde centrifuges.”

De Iraanse topdiplomaat vertelde de wetgevers ook dat er betere bescherming nodig is op gevoelige locaties om verdere dergelijke incidenten te voorkomen, aldus de rapporten.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken maakte soortgelijke opmerkingen en zei dat Israël “natuurlijk” achter de aanval zat.

“Natuurlijk probeerde het zionistische regime met deze actie wraak te nemen op de bevolking van Iran vanwege hun geduld en wijze houding ten aanzien van het opheffen van sancties”, zei woordvoerder Saeed Khatibzadeh op een persconferentie.

Volgens Khatibzadeh had de aanval betrekking op een aantal IR-1-centrifuges van de eerste generatie “die allemaal zullen worden vervangen door geavanceerde”.

Hij zwoer dat de reactie van Iran op de aanval zou zijn “wraak op het zionistische regime” wanneer en waar Teheran dat wil. “Als het doel was om het pad van het opheffen van de onderdrukkende sancties tegen Iran te onderbreken, zullen ze hun doel zeker niet bereiken”.

Iran heeft het incident een daad van “nucleair terrorisme” genoemd.

Hoge Israëlische functionarissen Israël zinspeelde op, maar bevestigde niet, betrokkenheid bij de schijnbare cyberaanval, hoewel de New York Times Amerikaanse en Israëlische inlichtingenfunctionarissen citeerde die bevestigden dat er een Israëlische rol was weggelegd.

Een niet bij naam genoemde inlichtingenfunctionaris vertelde het Israëlische Kan-nieuws dat de schade op de site “omvangrijk” was en dat verschillende “verschillende soorten centrifuges” die in het uiterst geheime ondergrondse centrum waren geïnstalleerd, beschadigd waren, waardoor het vermogen van Iran om uranium te verrijken werd beperkt. Iran had zaterdag in het openbaar cascades van geavanceerde IR-5- en IR-6-centrifuges in de faciliteit ingehuldigd.

De bron zei dat de capaciteiten van Iran ernstig waren teruggelopen en dat de timing van de schijnbare aanval niet toevallig was.

Israëls Channel 13, dat ook niet nader genoemde inlichtingenfunctionarissen citeerde, gaf een soortgelijke beoordeling en zei dat de cyberaanval “ernstige schade veroorzaakte in het hart van het verrijkingsprogramma van Iran”.

Ondertussen zei de New York Times , verwijzend naar twee inlichtingenfunctionarissen die over de schade waren ingelicht, dat “deze was veroorzaakt door een grote explosie die het onafhankelijke – en zwaar beschermde – interne energiesysteem dat de ondergrondse centrifuges levert die uranium verrijken volledig heeft vernietigd.”

In de vroege uren van zondagochtend leed de ondergrondse faciliteit in Natanz aan een elektrische storing in wat algemeen werd gespeculeerd als een Israëlische cyberaanval. Iran zei dat de aanval geen slachtoffers heeft gemaakt en geen radioactieve vervuiling heeft veroorzaakt. Israël heeft officieel afgezien van commentaar op de kwestie, en Iran heeft de Joodse staat er niet specifiek van beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor het incident.

Op zondagavond werden door een aantal Hebreeuwse nieuwsuitzendingen niet nader genoemde inlichtingenbronnen aangehaald die zeiden dat de Mossad bij de aanval betrokken was.

Israël gaf geen officieel commentaar op het incident, maar functionarissen, van premier Benjamin Netanyahu tot nu toe, wezen op de Israëlische verantwoordelijkheid.

De Israëlische commentaren, samen met Hebreeuwse mediaberichten waarin de cyberaanval aan de Mossad werd toegeschreven, markeerden een belangrijke verandering. Israël zwijgt normaal gesproken volledig over de geheime exploits van zijn veiligheidsdiensten, en de militaire censuur van Israël verhindert routinematig de publicatie van dergelijke details, waardoor lokale media gedwongen worden om buitenlandse mediaberichten te citeren. Maar dat is deze keer niet gebeurd.

Premier Benjamin Netanyahu leek te verwijzen naar de recente gebeurtenissen in Iran tijdens een ceremonie ter ere van de veiligheidstroepen van het land op zondagavond, en zei dat de strijd tegen de Islamitische Republiek een enorme onderneming was.

Het incident van zondag kwam toen de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin in Israël landde voor gesprekken met Netanyahu en Gantz. De VS, de belangrijkste veiligheidspartner van Israël, probeert opnieuw deel te nemen aan het atoomakkoord van 2015 dat bedoeld is om het programma van Teheran te beperken, zodat het geen kernwapen kan achtervolgen – een beweging waartegen Israël, in het bijzonder Netanyahu, zich fel verzet.

Naast een voortdurende, grotendeels geheime strijd aan het nucleaire front, zijn Teheran en Jeruzalem verwikkeld in een maritieme schaduwoorlog, waarbij beide partijen de ander de schuld geven van explosies op schepen.

In de afgelopen maanden zijn ten minste twee vrachtschepen in Israëlische eigendom beschadigd geraakt door vermeende Iraanse aanvallen, een in de Golf van Oman en de andere terwijl het naar India voer.

IDF-stafchef Aviv Kohavi leek zondag in een toespraak te verwijzen naar de recente spanningen tussen Israël en Iran .

De “operaties van het Israëlische leger in het Midden-Oosten zijn niet verborgen voor de ogen van de vijand”, zei Kohavi. “Ze kijken naar ons, zien [onze] capaciteiten en wegen hun stappen voorzichtig af.”

De timing van de schijnbare cyberaanval kwam de dag nadat Iran zijn nationale nucleaire technologiedag had gevierd; de dag nadat Iraanse wetenschappers krachtigere centrifuges begonnen te gebruiken; en temidden van lopende besprekingen in Wenen gericht op het nieuw leven inblazen van het vlaggenschip van 2015 tussen Iran en wereldmachten, waartegen Israël zich fel verzet.

De verstoring in Natanz lijkt bedoeld te zijn om de pogingen van Iran om de druk op de Verenigde Staten op te voeren tegen te gaan door grotere hoeveelheden uranium te vergaren en het tot hogere niveaus te verrijken terwijl de twee partijen onderhandelen over een terugkeer naar de nucleaire deal van 2015.

De woordvoerder van het atoomprogramma van Iran, Ali Akbar Salehi, bevestigde dat de elektrische storing in Natanz een opzettelijke daad van sabotage was en noemde het “nucleair terrorisme”.

In commentaren van Iraans staatsnieuws, zag Salehi af van het identificeren van een dader, maar zei dat de aanval werd uitgevoerd door degenen die zich verzetten tegen de lopende onderhandelingen van Iran met het Westen om de sancties tegen Teheran via de nucleaire deal op te heffen.

De nucleaire faciliteit van Natanz, die bovengrondse werkplaatsen en ondergrondse uraniumverrijkingshallen onderhoudt, wordt beschouwd als een belangrijk facet van het atoomprogramma van Iran. De vermeende Israëlische aanval kwam uren nadat wetenschappers op de locatie een ketting van 164 geavanceerde IR-6-centrifuges hadden aangezet, die de tijd dreigden te verkorten die Iran nodig zou hebben om het hoogverrijkte uranium te vergaren dat nodig is voor een atoombom.

Op zaterdag begonnen ambtenaren ook met het testen van de IR-9-centrifuge, die volgens hen 50 keer sneller uranium zal verrijken dan de eerste generatie centrifuges van Iran, de IR-1. De nucleaire deal beperkte Iran tot het gebruik van alleen IR-1’s voor verrijking.

Natanz werd grotendeels ondergronds gebouwd om vijandelijke luchtaanvallen te weerstaan. Het werd een vlampunt voor westerse angsten over het nucleaire programma van Iran in 2002, toen satellietfoto’s lieten zien dat Iran zijn ondergrondse centrifugefaciliteit bouwde op de locatie, zo’n 200 kilometer (125 mijl) ten zuiden van de hoofdstad Teheran.

Afgelopen zomer schudde een explosie de fabriek in Natanz, in wat ook een Israëlische aanval zou zijn geweest die gericht was op het verstoren van de uraniumverrijking en het onderzoek op de locatie.

In 2010 zouden de Verenigde Staten en Israël naar verluidt het nucleaire programma van Iran hebben stopgezet met het Stuxnet-virus, waardoor Iraanse centrifuges zichzelf uit elkaar scheuren en naar verluidt een vijfde van de machines van het land hebben vernietigd.

Iran heeft Israël ook de schuld gegeven van de moord vorig jaar op wetenschapper Mohsen Fakhrizadeh, die decennia eerder met het militaire nucleaire programma van het land begon.

Judah Ari Gross en agentschappen hebben bijgedragen aan dit rapport.


Bronvermelding:
Datum:        13-01-2021
Auteur:        TOI-MEDEWERKERS
Beeld:          Pixabay.com
Website:      www.timesofisrael.com


 

 

EN / NL/ עב