Volgens een Jordaanse nieuwssite werkt de openbaar aanklager van het ICC in het geheim samen met de Palestijnse Autoriteit en is er al besloten Israël te vervolgen.

In reactie op Palestijnse klachten jegens Israël heeft de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) in december 2019 een verzoek ingediend bij de Kamer van vooronderzoek van het ICC, die de Kamer ogenschijnlijk heeft gevraagd te bevestigen dat het ICC bevoegd is te oordelen over “de situatie van Palestina” en om te bevestigen dat het gebied “de Westelijke Jordaanoever omvat, inclusief Oost-Jeruzalem en Gaza”.

Palestinian Media Watch (PMW), tientallen andere organisaties en ook regeringen hebben aan Amicus Curaie (Vrienden van het Hof) beknopte overzichten verstrekt die aantonen dat er volgens het internationaal recht geen “Staat van Palestina” is en dat de rechtbank daarom niet bevoegd is. Het is de bedoeling dat de aanklager tegen het einde van deze maand op de Amicus-overzichten reageert.

Nu blijkt, volgens het Jordaanse Jafra News, dat dit hele gerechtelijke proces voorafgaande aan de rechtszaak – om te bepalen of de rechtbank bevoegd is en hoe ver die reikt – in werkelijkheid een schijnvertoning blijkt te zijn, waarbij de poppenspeler die de touwtjes in handen heeft de procureur-generaal van het ICC zelf is, namelijk Fatou Bensouda (zie foto bovenaan).

Een bron van de Palestijnse Autoriteit (PA) die in contact staat met het bureau van de procureur-generaal vertelde de Jordaanse site, dat het verzoek van de aanklager aan de Kamer van vooronderzoek slechts was ingediend om “het imago van het ICC … te beschermen in een gevoelig onderzoek als deze,” ”maar feitelijk is het besluit al door de rechtbank genomen en bepaald dat zij bevoegdheid heeft:

“Het openbaar ministerie legde de Palestijnse partij uit dat het niet wacht op het besluit van de voorlopige afdeling (d.w.z. de Kamer van vooronderzoek – red.) en alvast voorbereidingen treft om een onderzoek te openen. De reden hiervoor is dat de bovengenoemde beslissing [dat het ICC bevoegd is] al een uitgemaakte zaak is, en een verzoekschrift aan deze Kamer in de eerste plaats alleen gedaan is uit overwegingen die verband houden met de bescherming van het imago van het ICC en de goede werkzaamheid ervan, in het kader van zijn officiële autoriteiten in een gevoelig onderzoek als dit. ” [Jordaanse nieuwswebsite jfranews.com.jo, 5 maart 2020]

Deze heimelijke verstandhouding achter de schermen leidde volgens het Jordaanse rapport ertoe dat “de procureur-generaal van het ICC, Fatou Bensouda en haar staf” aan de PA informatie hebben verstrekt, waaruit blijkt “dat het openbaar ministerie al de nodige stappen heeft ondernomen om een alomvattend onderzoek op te starten naar de misdaden van de Israëlische bezetting op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever”, zelfs voorafgaand aan de beslissing of de het Internationaal Strafhof überhaupt de bevoegdheid heeft. Dit rapport van Jafra News suggereert, dat de aanklager van het ICC bevooroordeeld is, niet integer is en daarom dus niet in staat is een eerlijk proces met betrekking tot Israël te voeren.

Lees meer …

 

__________________________________________
Bronvermelding
Auteur: Itamar Marcus and Maurice Hirsch, Adv.
Datum: 24 april 2020
website: www.unitedwithisrael.org
Afbeelding: AP/Peter Dejong
__________________________________________

EN / NL/ עב