Netanyahu prijst investering als grootste ooit door een wereldwijd particulier bedrijf in het land; fabriek in Kiryat Gat zal duizenden mensen in dienst nemen

De Amerikaanse chipgigant Intel Corp. heeft een principeovereenkomst gesloten met de Israëlische regering voor de bouw van een chipfabriek in Kiryat Gat voor een investering van 25 miljard dollar.

Premier Benjamin Netanyahu zei dat de investering van Intel “ongekend” was in Israël en zou gaan naar de bouw van een chipfabriek die gebruik zal maken van de meest geavanceerde technologie ter wereld. In 2019 voerde Intel al gesprekken voor een investering van ongeveer 10 miljard dollar in de bouw van de Kiryat Gat chipfabriek.

“Dit is de grootste investering ooit in de staat Israël,” zei Netanyahu zondag tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering. “Dit is een uiting van groot vertrouwen in de Israëlische economie en weerspiegelt precies de kracht van de vrije economie die we hier hebben opgebouwd, en de technologische economie die we hier aan het ontwikkelen zijn.”

De aankondiging werd gedaan nadat een principeakkoord was bereikt tussen Intel en het ministerie van Financiën over de investeringsplannen. Als onderdeel van de overeenkomst zal Intel een belastingtarief van 7,5% betalen, in plaats van de 5% die de chipmaker nu aan de staat betaalt, aldus het ministerie van Financiën in een verklaring. Daarnaast werd overeengekomen dat Intel een overheidssubsidie zou krijgen van 12,8% van het investeringsbedrag onder de Encouragement of Capital Investment Law (ECIL).

De fabriek in Kiryat Gat zal naar verwachting in 2027 opengaan en minstens tot 2035 in bedrijf blijven. Er zullen duizenden arbeiders werken tegen bovengemiddelde lonen, aldus het ministerie.

“De investering van Intel zal aanzienlijke economische voordelen opleveren voor de staat Israël in het algemeen en de zuidelijke regio in het bijzonder,” zei begrotingscommissaris Yogev Gardos. “De onderhandelingen met het bedrijf waren… gebaseerd op economische modellen om de voordelen van de investering te onderzoeken, om de waarde voor het Israëlische publiek te maximaliseren en tegelijkertijd investeringen in Israël te bevorderen ten opzichte van de alternatieve opties die Intel wereldwijd ter beschikking staan.”

Intel core processor Intel vPro. (Courtesy)

Sinds Intel in 1974 Israël binnenkwam, heeft het bedrijf meer dan 17 miljard dollar geïnvesteerd in Israël en heeft het 11.700 werknemers in dienst in zijn drie R&D-centra – in Haifa, Petah Tikva en Jeruzalem – en in zijn productiefabriek in Kiryat Gat. Intel zegt momenteel verantwoordelijk te zijn voor het creëren van indirecte werkgelegenheid voor ongeveer 42.000 werknemers in Israël.

“Israël is een wereldwijd centrum van technisch talent en innovatie en een van Intel’s belangrijkste wereldwijde productie- en R&D-centra”, zegt Intel in een verklaring. “Onze intentie om de productiecapaciteit in Israël uit te breiden wordt gedreven door onze toewijding om aan toekomstige productiebehoeften te voldoen en Intel’s IDM 2.0 strategie te ondersteunen, en we waarderen de voortdurende steun van de Israëlische overheid.”

Vorig jaar nam Intel de Israëlische startup Granulate over voor een bedrag van 650 miljoen dollar. Dit was de zevende aankoop van een Israëlisch bedrijf door de chipmaker in iets meer dan vijf jaar.

De techgigant kocht Mobileye, een Jeruzalemse maker van zelfrijdende technologieën, in 2017 voor meer dan 15 miljard dollar, een transactie die de grootste exit van een Israëlisch bedrijf tot nu toe blijft. Mobileye is een centraal onderdeel geworden van Intels wereldwijde activiteiten nu het bedrijf uitkijkt naar een toekomst met volledig autonome voertuigen.

Vorige week maakte Intel bekend dat Intel Israël in 2022 een record export had van $8,7 miljard, goed voor 1,75% van het volledige Israëlische BBP en 5,5% van alle Israëlische high-tech export, volgens het bedrijfsverantwoordelijkheidsrapport van het bedrijf. Bovendien kocht Intel Israël voor 3,5 miljard dollar aan goederen en diensten van Israëlische bedrijven, een stijging van 60% ten opzichte van de 2,2 miljard dollar in 2021.

__________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
18-6-2023

Auteur:
Sharon Wrobel

Beeld:
Intel Corp.’s R&D center in Haifa. (Courtesy)

 

 

 

 

EN / NL/ עב