Deze en volgende week vervolgt Cees van der Vlist in het programma Ma Nishma zijn gesprekken met Anco van Moolenbroek. Deze zomer verscheen van zijn hand het boek ‘Dit zijn de dagen van Elijah’.
We leven vandaag de dag in een tijd waarin velen zich afvragen: Wat is waarheid. Moeten we de mainstream media wel geloven en wat is er allemaal waar van de onvoorstelbare hoeveelheid complottheorien die de ronde doen. In zijn boek, waarin de auteur vier jaar gewerkt heeft, zoekt Anco van Moolenbroek naar patronen in de tijd en blijken de dagen van Elijah een patroon te zijn door de bijbel heen. Met een uiterst actuele boodschap voor de dagen die wij nu, ook of misschien wel juist in deze Coronatijd beleven.
Ineens is hij daar: de profeet Elijah. Hij verschijnt in de dagen van Achab en Izebel. Waarom is hij daar juist op dat moment? Deze diepgaande studie van 1 Koningen 17 laat zien dat de dagen van Elijah een blauwdruk zijn voor de tijd. Ook voor de dag van vandaag. De strijd tussen het nageslacht van de vrouw en dat van de slang wordt al bijna zesduizend jaar gevoerd en duurt voort tot de komst van de Messias. Het zijn altijd drie terreinen waarop strijd wordt geleverd: gezag, geld en geest. Metahistorisch staat the Empire of the City (Babylon) tegenover the City of the Empire (Jeruzalem).
The Empire of the City omvat deze drie terreinen. Elijah gaat aan de komst van de Messias vooraf. Patronen in de tijd – de dagen van Elijah – laten zien dat de komst van de Messias dichtbij is. Elk mens komt als een balling in de wereld en gaat dan op weg naar het beloofde land. Elijah is de gids van die ballingen. Hij stelt de vraag wie de Heer van je leven is. Elijah brengt de ballingen weer terug. Voor een terugkeer is teshuvah, bekering, nodig. Wie niet op zijn schreden terugkeert, is een zwerver zoals Kaïn. De auteur laat in dit boek zien dat teshuvah mogelijk is op de helft van de tijd. Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald.”
Luisteren dus.
Uitzending
Elke dinsdag 20.00 uur
Herhalingen
Woensdag 01:00 uur, 10:00 uur en 20:00 uur
Donderdag 02.00 uur en 14.00 uur
Vrijdag 04:00 uur
Zaterdag 14:00 uur
Zondag 13.00 uur