Aan de vooravond van de Internationale Holocaust Dag waarop de bevrijding van het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau in 1945 word herdacht, dit jaar 72 jaar geleden, heeft Israël bekend gemaakt dat er in het land 192.000 Holocaust overlevenden wonen.

Hiervan zijn er 59.000 die de Nazi concentratie- en vernietigingskampen hebben overleefd, of in een getto waren geïnterneerd of tijdens de oorlog ondergedoken waren ondergedoken.

Sinds de laatste internationale herdenkingsdag in 2019 zijn er ongeveer 14.800, of 7 procent van het totaal, overleden.

Ongeveer tweederde van de overlevenden, 64 procent, werd in Europa geboren; 36 procent is afkomstig uit de voormalige Sovjet Unie, 18 procent komt uit Roemenië en 6 procent uit Polen.

De rest komt uit Arabische en islamitische landen waar ze geconfronteerd werden met de vaak wrede effecten van de Nazi-aanval in Europa.

Ongeveer 18 procent van de erkende overlevenden zijn Algerijnse en Marokkaanse joden die in respectievelijk landen onder Franse Vichy heerschappij werden vervolgd. Nog eens 11 procent zijn Irakezen die de Farhoud pogrom hebben meegemaakt en tijdens de oorlogsjaren werden vervolgd door het pro-Naziregime.

De Israëlische overheidssteun voor de overlevenden kostte vorig jaar ongeveer NIS 4 miljard, (1 miljard Euro) waaronder ongeveer NIS 493 miljoen voor thuiszorg en meer dan NIS 415 miljoen voor subsidie voor medicatie.


Bron: Joods.nl

 

 

 


 

EN / NL/ עב