Ga!
Lech lecha is de oproep aan Abram om uit te gaan uit Ur der Chaldeeën. Dat is ook het Babylon van zijn dagen. De geschiedenis herhaalt zich. Dat wordt gezegd wanneer zich feiten voordoen met eenzelfde karakter als die eerder plaatshadden. Natuurlijk is het nooit letterlijk hetzelfde, maar het patroon is herkenbaar. Alsof je een déjà vu hebt. Iets wat je eerder hebt gezien.
De Bijbel kent ook een patroon waarin een crisis leidt tot een nieuwe stap in de ontwikkeling van de wereld. Een nieuwe stap in het volwassen worden van de mensheid. Een stadium in de komst van het Koninkrijk van God in deze wereld. Ja, dat gaat via Israël, de eerstgeborene. Elke keer start dit patroon met de oproep om uit te gaan. Ga, gij! Lech lecha. En elke keer dat dit patroon zich in de Schrift ontvouwt, is er ook sprake van een aanval van Amalek. Ook in parasha Lech Lecha vinden we voor het eerst een verwijzing naar Amalek.

En onze parasha Lech lecha omvat geheel, en voor de eerste keer een tijdpatroon dat in totaal zeven keer in de Schrift is te vinden. De Bijbel is de vertelling van de vestiging van het Koninkrijk van God in de tijd. De grote lijn van de wereldgeschiedenis is dat Amalek steeds een aanval doet op een onderdeel van Gods plan van de komst van het Koninkrijk. De geschiedenis herhaalt zich. In het eerste deel bespreek ik de zeven fasen van het zogenaamde Amalek-patroon. In het tweede deel bestuderen we het Amalek-patroon in onze parasha, in de dagen van Abram.

Uitzending
Iedere vrijdag 21:00 uur

Herhalingen
zaterdag   02:00, 10:00 uur en 19:00 uur
zondag     02:00 en 09:00 uur
maandag  02:00 uur

Ik wens u een gezegende sabbat!

Shalom,

Presentatie: Anco van Moolenbroek

EN / NL/ עב