Eind goed, al goed.

Het einde van de Woorden. En tegelijk een nieuw begin. Het begin van de tocht door de woestijn in aanwezigheid van de Aanwezige. Bijna de helft van het boek Exodus gaat over de bouw van de tabernakel, de mishkan. Eerst geeft de Aanwezige aan Mozes instructies wat en hoe hij alles moet laten maken. Vervolgens – na de verbreking en de vernieuwing van het verbond – zegt Mozes aan het volk wat ze moeten maken. En tenslotte maken ze het en keurt Mozes of het goed is. Eind goed, al goed.

Parasha Pekoeda begint met een overzicht van de opbrengsten in goud, zilver en koper. En waar het voor zal worden gebruikt. En opnieuw worden Betsaleel en Aholiab genoemd. De kunstenaars die de tabernakel vormgeven. Waarom worden zij voor de derde keer genoemd? En waarom staat daar ook de naam van Ithamar, de priester? Wat is zijn rol in de bouw van de tent van ontmoeting en van getuigenis? Leer mee in dit leerhuis.

In deel 1 gaat het over Alles wat telt. (Exodus 38:21-23) en in het tweede deel zien we wat het kost. Het mag wat kosten. Ik neem dan als uitgangspunt Exodus 38:24-31.

Shabbat Shalom!

Presentatie: Anco van Moolenbroek

EN / NL/ עב