In Den Haag wordt er deze week gebeden voor de vrede van Israël. Ook vond er dinsdag een bijeenkomst over antisemitisme plaats. Onverwachts gebeurde er iets religieus, zegt Jack van der Tang.

De Ridderzaal is de meest gevoelige plek van heel Nederland, zegt hij. “Alles wat je daar zegt, is eigenlijk op regeringsniveau. Om die reden weigerde de Nationaal Coördinator Terreur en Veiligheid ook een uitnodiging. De plek heeft een bepaalde autoriteit.”

De opzet was een bijeenkomst over antisemitisme, georganiseerde door International Conference of Justice and Peace. Van der Tang was hier aanjager van. “Er mag op deze plek niks religieus gebeuren, maar onverwachts is dat wel gebeurd”, zegt hij.

Toespraak
In het voorjaar van 1940 werd Nederland bezet door de Duitsers, al snel werd Seyss-Inquart aangesteld als Rijkscommissaris. Op 29 mei hield hij zijn inauguratiespeech. “Hij was een persoonlijke vriend van Hitler”, vertelt Van der Tang. “Hij verrichte het eerste officiële moment in de Ridderzaal.”

In zijn toespraak deed hij als het ware een handreiking naar het Nederlandse volk, vertelt Van der Tang, “maar dat is wel de start geweest van de vele Nederlandse joden die zijn gedood in concentratiekampen.”

Zo klonken de woorden: “Het gebied van Europa concentreert zich op een nieuwe ordening, waarin alle geestelijke afsluitingen zullen worden neergehaald.”

“Je moet bedenken wat die man wist”, zegt Van der Tang. “Er is in de Ridderzaal later nooit meer iets geweest zoals vergeving vragen wat er op dat moment gebeurd is.”

Zegenen
Daar kwam tijdens de bijeenkomst verandering in. “Zo zei Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers: Hier is het slechte begonnen. En nu gaan we beginnen met het zegenen van Israël.”

Ook sprak opperrabijn Jacobs. “Hij stelde rabbijn Vorst voor, die als klein jongetje in kamp Westerbork heeft gezeten. Zijn moeder is in de trein overleden.” Daarna blies de opperrabbijn de sjofar. “Dat was een heel bijzonder moment.”

Impact
Vanwege de locatie van de bijeenkomst heeft dit samenzijn veel impact gehad, vertelt hij. “De joodse gemeenschap zei: dit hebben we nog nooit meegemaakt. Dit was nodig.”

De Ridderzaal is het hart van de democratie, zegt hij. “Niemand had ooit verwacht dat wij daar binnen zouden komen om dit te doen. Omdat we een ongelofelijk leger van bidders achter ons hebben staan.”

Bidden voor vrede
Deze week vindt tevens het Jerusalem Prayer Breakfast plaats. Daarin wordt, naar Psalm 122, gebeden voor de vrede van het volk en de staat Israël. Dit organiseert hij vanuit Pillar of Fire, een liefdadigheidsinstelling die zich inzet voor het zegenen van het volk en de staat Israël.

Het bijzondere aan dit initiatief is dat het is ontstaan vanuit het Israëlische parlement, zegt Van der Tang. “Men deed christelijke leiders een handreiking en vroeg om te bidden voor de vrede van Jeruzalem, waar nog zoveel strijd om is.”

Beluister hier het interview terug.

EN / NL/ עב