Dit jaar vestigden maar liefst 70.000 Joden vanuit de hele wereld zich in Israël. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2021 en zelfs het hoogste aantal sinds 1999.

Vorig jaar kwamen er 28.600 nieuwe immigranten naar Israël. De toename heeft vooral te maken met de oorlog in Oekraïne, waardoor veel Joden uit zowel Oekraïne (14.680) als Rusland (37.364) besloten om naar Israël te vertrekken.

In totaal kwamen de olim, het Hebreeuwse woord voor Joodse immigranten, uit 95 landen. Naast Rusland en Oekraïne kwamen ook veel Joden uit Frankrijk (2.049), Wit-Rusland (1.993) en Ethiopië (1.498). Deze cijfers zijn bijgewerkt tot en met 1 december, dus de aantallen vallen nog hoger uit.

De aantallen zijn bekend gemaakt door het Joods Agentschap, een organisatie die als verlengstuk van de Israëlische overheid verantwoordelijk is voor de alija, zoals de immigratie van Joden naar Israël wordt genoemd.

De jarenlange samenwerking die Christenen voor Israël met het Joods Agentschap heeft, werd afgelopen jaar geïntensiveerd vanwege de situatie in Oekraïne. Het lokale team van Christenen voor Israël daar zette een grootschalig evacuatieplan op voor Oekraïense Joden en bracht duizenden van hen naar de luchthavens van Boekarest (Roemenië) en Kishenov (Moldavië).

Bekijk ook deze video waarin Danielle Mor van het Joods Agentschap de donateurs van Christenen voor Israël bedankt voor hun bijdrage aan één van de eerste evacuatievluchten voor Oekraïense Joden, afgelopen voorjaar:


Bronvermelding:
Datum:        03-01-2023
Auteur:        Redactie
Beeld:          CvI
Website:      www.christenenvoorisrael.nl/


 

 

EN / NL/ עב