Ik zal opstaan – lessen uit de gelijkenis van de Verloren Zoon

auteur: Hessel Bakker | uitgever: St. Johannes Multimedia

Genre(s): Pastoraat; familierelaties; vaderschap

Samenvatting

In de praktijk heeft Hessel Bakker de laatste jaren verschillende vader-zoon-relaties meegemaakt. In die contacten zag hij heel vaak overeenkomsten met de thematiek uit de gelijkenis van de Verloren Zoon. Als vader kun je worstelen met problemen van je zoon, of machteloos staan tegenover de verslaving van je zoon. Als zoon kun je schuldgevoelens hebben tegenover je vader of, je wilt wel meer met je vader in contact komen maar weet niet hoe.

Hessel Bakker is ervan overtuigd dat er een schat aan lessen in de gelijkenis verborgen is die vaders en zonen een stukje op weg kunnen helpen. Het moest vooral ook voor jongeren leesbaar zijn en handvaten bieden. Dat heeft hem aangemoedigd om een boek te schrijven om vaders en zonen aan te sporen niet langer op de zijlijn te blijven staan, maar om in actie te komen.

Je kunt als richtlijn aanhouden dat dit boekje geschikt is voor jongens vanaf twaalf jaar en ouder. Natuurlijk moet je dan rekening houden met het niveau van je zoon. Het vraagt dus veel creativiteit van jou als vader hoe je met de stof in dit boek omgaat.

In dit 80-pagina tellend boek wil Bakker niet te veroordelend zijn, maar ook zeker niet te soft zaken aan de orde stellen. Misschien ontdekken lezers zelf wel nieuwe dingen die niet genoemd zijn. Dat zou natuurlijk geweldig zijn en dan zou het boek nog meer tot zijn recht komen. Waar het vooral om gaat is de boodschap van Jezus Christus (opnieuw) laten spreken in jullie vader-zoonrelatie.

Hessel Bakker (1973) is vanaf 2003 werkzaam bij Waypoint Urk. Hij begeleidt jongeren en ouders met verslavingsproblematiek. In 2009 heeft Hessel de opleiding Godsdienst Pastoraal Werk afgerond met de Bachelor of Theology. Van 2010 tot 2011 volgde hij een pre-master programma van de opleiding Theologie en Geestelijke Verzorging aan de Universiteit van Utrecht.

EN / NL/ עב