“We willen iets creëren om anderen te helpen. We hebben de macht om dat te doen,” zei Iris Haim, wiens zoon omkwam bij een tragisch friendly fire-incident in de Gazastrook.
Emoties zullen er altijd zijn, het verdriet, het gevoel dat het anders had kunnen zijn, het verlies. Ik kan de meeste tijd heel sterk zijn en niet huilen, maar ik ben een mens,” vertelde Iris Haim, de moeder van voormalig Hamas-gevangene Yotam Haim, zondag aan JNS.
“Ik wil deze emoties niet opgeven. Ik wil Yotam en de pijn voelen,” voegde ze toe.
Op 7 oktober 2023 zou de 28-jarige Yotam, die alleen woonde in Kibbutz Kfar Aza, optreden als drummer met zijn heavy metalband Persephore op het Pshychoward Metal Festival in Tel Aviv.
“Mijn man woonde in Moshav Sde Nitzan. Ik woonde in Kibbutz Or HaNer, op zeven minuten rijden van Yotam. We hadden gepland om hem die dag in Tel Aviv te zien optreden,” zei Haim.
“Dat was zijn grootste probleem die ochtend. Hij was bezorgd en boos dat hij het festival niet zou halen, hij kon niet begrijpen wat er gebeurde’, voegde ze toe.
De show heeft nooit plaatsgevonden en Yotam werd gevangengenomen tijdens het bloedbad van Hamas in de noordwestelijke Negev.
Yotam Haim, een van de drie Israëlische gijzelaars die op 15 december 2023 per ongeluk door Israëlische troepen in de Gazastrook werden gedood. Foto: Courtesy.
Op 10 december 2023 kwam een eenheid van de IDF Golani Brigade de terroristen tegen die Yotam, Alon Shamriz en Samer Fouad Talalka vasthielden en doodde hen.
Vijf dagen later, nadat ze waren ontsnapt uit het gebouw waar ze werden vastgehouden, werden de drie Israëlische gevangenen ten onrechte als terroristen geïdentificeerd en per ongeluk gedood door IDF-troepen.
Dagen na de tragedie vertelde Iris, een 58-jarige voormalige palliatieve zorgverpleegkundige, de Israëlische soldaten die per ongeluk haar zoon hadden neergeschoten dat ze hen niet de schuld gaf.
“Van alle dingen is de dood niemands schuld, meestal is het iets dat moest gebeuren”, vertelde ze aan JNS.
“We zitten in een oorlog waarin iedereen in Israël pijn lijdt, niet alleen de families van de gijzelaars, maar ook de families van de soldaten. Veel soldaten werden gedood toen ze probeerden de gevangenen naar huis te brengen”, vervolgde ze.
“Het is heel moeilijk voor ons. Yotam is er niet, maar we kunnen de realiteit niet veranderen. De manier waarop ik ervoor koos om ermee om te gaan, is niet door de schuld bij anderen te leggen, maar door kracht in mezelf te vinden,” voegde ze toe.
Iris zei al vroeg dat ze besloot om zich niet aan te sluiten bij het Hostage and Missing Families Forum, hoewel ze een paar connecties ontwikkelde met de families van andere gevangenen die ze tot op de dag van vandaag onderhoudt.
“We hebben onze eigen manier van omgaan, onze eigen frequentie, we vinden het niet bij andere mensen. Het is erg belangrijk voor ons om niet te beschuldigen, niet te schreeuwen. We zijn niet boos en we willen niet dat er boosheid in ons leven komt, we hebben onze eigen problemen,” zei ze.
“Ik ga zelf met dingen om, niet met anderen. Ik wilde niet samen zijn met honderden mensen die over ons probleem praten. We hebben onze manier om elkaar te steunen in het gezin en met onze entourage,” voegde ze toe.
Sinds december 2023 geeft Iris lezingen over de hele wereld, wat ze ziet als een van de manieren om de herinnering aan haar zoon levend te houden.
“Toen Yotam nog een gijzelaar was, sprak ik 65 dagen lang. In mijn eerste interviews toen hij nog leefde, zei ik dat ik geloofde in zijn macht, dat ik geloofde dat Israël alles deed wat het moest doen en dat hij terug zou komen. Het was een andere stem,” zei ze.
Bij de Shiva van haar zoon vroegen supporters Iris om door te gaan met spreken.
“Israëli’s houden ervan om de hele tijd te vechten. Op 6 oktober 2023 vochten we [onder elkaar] en niemand wil dat nog eens. Dus veel mensen vertellen me dat ik degene ben die die eenheid nieuw leven moet inblazen, en een van de manieren om dat te doen is door deze manier van denken te pushen en de gedachten van mensen te veranderen,” zei ze.
Iris richtte Yotam’s Life op, een liefdadigheidsorganisatie en een veilige plek voor mensen die, net als haar zoon, worstelden met psychische problemen.
“Yotam leed aan depressie, anorexia, angst, complex posttraumatisch trauma en borderline persoonlijkheidsstoornis. We willen iets creëren om anderen te helpen. We hebben de macht om dat te doen,” zei ze.
Op 2 januari, wat Yotams 30e verjaardag zou zijn geweest, werd een muziekkamer gedoneerd aan de antroposofische middelbare school in Pardes Chana ter ere van Yotam.
Toen Iris het nieuws van de dood van haar zoon kreeg, werd haar verteld dat ze Yotams sperma kon verzamelen en bewaren voor toekomstig gebruik, wat ze ook deed.
“Hij had het veel over het stichten van een gezin en het krijgen van kinderen. Ik denk dat we het ook wilden doen om iets van hem te hebben. We hebben het gevoel dat Yotam altijd bij ons is, maar als we uiteindelijk een kleinkind van hem krijgen, zal het meer een fysieke connectie zijn,” zei ze.
Iris verhuisde weg van het zuiden van Israël en woont nu in Jeruzalem, dicht bij haar andere zoon en dochter.
“Mijn man woont in het zuiden, hij is boer, hij wil daar zijn voor zijn werk, zijn leven is daar. Op dit moment ben ik hier. Ik leef van de ene dag op de andere en ik denk niet aan de lange termijn,” zei ze.
“Ik denk er niet aan om terug te gaan. Mensen vragen het me, maar ik heb geen antwoord. Op dit moment wil ik daar niet heen, het is te moeilijk om Kfar Aza te zien en wat daar die dag is gebeurd,” voegde ze toe.
Datum: 8 januari 2025
Auteur: Amelie Botbol
Beeld: Iris Haim, wiens zoon, Yotam, een van de drie gijzelaars was die verkeerdelijk werden geïdentificeerd als Hamas-terroristen en per ongeluk werden gedood een jaar geleden op 15 december door IDF-troepen in de Gazastrook. Foto door Amelie Botbol.
Bron: ‘I want to feel Yotam and the pain,’ says mother of hostage killed by IDF – JNS.org