“Noem me een etnisch-nationalistische ecofascistische nationaalsocialist als je wilt, ik zou het niet met je oneens zijn”, schreef de schutter die zaterdagavond 10 mensen doodde.

De schutter die 10 mensen doodde en drie verwondde bij een massale schietpartij in Buffalo is ideologisch een fascistische blanke supremacist, zijn manifest details.

Het manifest van de schutter, 180 pagina’s lang, beschrijft zijn ideologische standpunten en tactische overwegingen voor de dodelijke aanval van zaterdagavond.

White supremacist aanval
“Noem me een etnisch-nationalistische ecofascistische nationaalsocialist als je wilt, ik zou het niet met je oneens zijn”, schreef de massaschutter. Hij beschrijft zijn overkoepelende doel met behulp van de 14 woorden van witte suprematie, wat een slogan is van witte suprematie.

De schutter richtte zich specifiek op zwarte Amerikanen in zijn aanval en ging in detail in op hoe zwarte mensen en andere etnische groepen submenselijk zijn. Hij wijdt verschillende secties in het manifest aan specifieke groepen.

De schutter legde uit dat hoewel Joden het echte probleem zijn dat de Verenigde Staten verontrust, hij ervoor heeft gekozen om immigranten en zwarte mensen aan te vallen om hun impact op het land te voorkomen. Hoewel hij meer raciale groepen wilde aanvallen, zei hij dat hij er maar één kon kiezen.

Grote vervangingstheorie
Het verhaal dat in het manifest wordt omarmd, is dat er een Joodse samenzwering is om te vernietigen wat de schutter “Blanke landen” noemt door ze te overspoelen met immigranten en de bewoners te verdringen, in een aanpassing van een samenzweringstheorie die door extremisten vaak wordt aangeduid als “De Grote Vervanging“.

“Ik pleit voor de heidenen versus de Joden”, schreef de schutter. “We overtreffen ze 100x, en ze zijn op zichzelf niet sterk. Maar door hun Joodse manieren keren ze ons tegen elkaar. Wanneer je je dit realiseert, zul je weten dat de Joden het grootste probleem zijn dat de westerse wereld ooit heeft gehad. Ze moeten worden opgeroepen en gedood, als ze geluk hebben worden ze verbannen. We kunnen geen enkel medeleven meer met hen tonen.”

Het manifest gebruikt valse Talmoed-citaten om uit te leggen hoe het Jodendom een drijvende kracht is voor vermeende Joodse wandaden tegen blanke mensen.

Een daad van terrorisme
De schutter benadrukte dat hij niet geestesziek is en erkende dat hij een terreurdaad uitvoert. In het verleden erkent hij dat hij ideologisch van extreem naar extreem schommelde, van communisme naar fascisme. Hij beweert geradicaliseerd te zijn via internet.

De schutter gaat uitgebreid in op zijn strategische en tactische overwegingen voor hoe hij zijn aanval plande, legt uit welk wapen en pantser hij gebruikte en waarom. Hij nam een stappenplan op voor de aanval en zei dat hij zijn locatie koos vanwege het grote aantal zwarte mensen en strikte wapenwetten om lokale oppositie te voorkomen.

De schutter schoot 10 mensen dood en verwondde drie anderen in een supermarkt in een zwarte wijk van Buffalo, New York, voordat hij zich overgaf aan de autoriteiten.

Stephen Belongia, de speciale FBI-agent die verantwoordelijk is voor het veldkantoor van het bureau in Buffalo, zei dat de aanval zowel als een haatmisdrijf als als een daad van “raciaal gemotiveerd gewelddadig extremisme” onder de federale wetgeving zou worden onderzocht.

“Deze persoon was puur kwaadaardig”, zei sheriff John Garcia van Erie County, terwijl zijn stem trilde van emotie. “Het was een regelrechte racistisch gemotiveerde haatmisdaad van iemand buiten onze gemeenschap.”


Bronvermelding:
Datum:        15-05-2022
Auteur:         MICHAEL STARRPERSONEEL VAN JERUSALEM POSTREUTERS
Beeld:          Een man is aangehouden na een massale schietpartij op de parkeerplaats van supermarkt TOPS, in een stilstaand beeld van een video op sociale media in Buffalo (foto credit: Met dank aan BigDawg / via REUTERS)
Website:      https://www.jpost.com/


 

EN / NL/ עב