Dit zijn de woorden die Rachel Goldberg dagelijks uitspreekt sinds Hamas-terroristen haar zoon Hersh Goldberg-Polin, 23, ontvoerden tijdens het bloedbad van de organisatie van 7 oktober op 1200 mensen in het noordwesten van de Negev.

Goldberg dronk een kopje thee in Jeruzalem toen sirenes loeiden die waarschuwden voor inkomende raketten die werden afgevuurd vanuit de Gazastrook. Ze maakte snel haar dochters wakker en haastte zich naar de schuilkelder in haar appartement.

Goldberg-Polin was de hele nacht op stap geweest met een van zijn beste vrienden, Aner Shapira. Toen de sirenes stopten, pakte Goldberg haar telefoon, die normaal uit staat op Shabbat, om in te checken hoe het met haar zoon ging.

“Er verschenen twee berichten, allebei van Hersh. In de eerste stond ‘Ik hou van je’ en in de tweede ‘Het spijt me’. Ik wist meteen dat er iets vreselijks was gebeurd,” vertelde ze aan JNS.

Al snel kwam Goldberg erachter dat haar zoon naar het Supernova muziekfestival in de buurt van Kibboets Re’im was geweest, waar meer dan 360 jonge feestvierders werden afgeslacht door terroristen van Hamas.

Goldberg-Polin, Shapira en een paar anderen probeerden samen per auto te ontsnappen, maar ze realiseerden zich dat Hamas-terroristen wegversperringen aan het opzetten waren en op naderende voertuigen aan het schieten waren.

In plaats daarvan renden ze naar een nabijgelegen schuilkelder. Al snel kwamen Hamas-terroristen samen in de kleine ruimte.

“Eerst begonnen ze granaten te gooien die Aner, die in de deuropening stond, oppakte en teruggooide,” vertelt Goldberg. “Hij slaagde erin zeven granaten terug te gooien, maar er ontploften er nog drie. Het was een bloedbad; 29 mensen op elkaar in een erg krappe ruimte,” zei ze.

De terroristen vuurden uiteindelijk een raketaangedreven antipantsergranaat af op de schuilplaats en bestookten die met machinegeweervuur. De meesten werden gedood. Anderen, die dekking zochten onder dode lichamen, overleefden om licht te werpen op het lot van Goldberg-Polin.

“Toen het stof was neergedaald, werd ons verteld dat drie jongens, gewond maar nog in leven, het bevel kregen om op te staan en toen ze dat deden, zag iemand dat de linkerarm van Hersh er vanaf de elleboog was afgeblazen,” zei Goldberg. De mobiele telefoon van Goldberg-Polin werd voor het laatst getraceerd om 10:25 uur op 7 oktober in de Gazastrook.

Rachel Goldberg en haar zoon Hersh Goldberg-Polin. Foto: Met dank aan Rachel Goldberg.

Gezien toen ze de schuilkelder uitliep

Een week later werd Goldberg samen met haar man Jon geïnterviewd door Anderson Cooper van CNN toen de journalist zich realiseerde dat hij beelden van Goldberg-Polin was tegengekomen toen hij een documentaire maakte over het muziekfestival.

“Men ziet Hersh op eigen kracht uit de schuilkelder lopen en zich op een pick-up truck van Hamas hijsen. Niemand sleepte hem mee,” zei Goldberg-Polin. Toen hij zich omdraaide om te gaan zitten, zagen we een gekarteld bot uitsteken op de plaats waar zijn arm had gezeten. Dit was de laatste keer dat ik mijn zoon zag – meer dan 70 dagen geleden,” vertelde ze verdrietig.

Hamas nam ongeveer 240 gijzelaars op 7 oktober, variërend in leeftijd van 9 maanden tot 87 jaar. Terwijl er eind november 105 werden vrijgelaten als onderdeel van een wapenstilstandsovereenkomst van een week tussen Israël en Hamas, en anderen werden bevrijd in nevenovereenkomsten, worden er nog steeds 129 vastgehouden in Gaza.

“We weten nu dat ze martelingen, uithongering, seksueel misbruik en onhygiënische omstandigheden moeten doorstaan. Ze zijn stervende. Geen enkele internationale hulporganisatie heeft hen opgezocht. We leven voortdurend in angst, wanhoop, kwelling en angst,” zei Goldberg.

Met betrekking tot berichten over hernieuwde onderhandelingen over een mogelijke vervolgovereenkomst met Hamas, sprak ze hoop uit.

“We zagen drie weken geleden een pauze in de gevechten en dat broodnodige humanitaire hulp zijn weg vond naar de Gazanen. We konden een aantal gijzelaars terugkrijgen. We hebben de formule die in het verleden werkte,” zei Goldberg.

“Elke seconde is een seconde dichter bij de dood voor hen allemaal.”

Goldberg erkent dat geen van de vrijgelaten gevangenen kon bevestigen dat haar zoon nog in leven was. “Ze herkenden zijn foto niet en wisten zijn naam niet. Ze hadden ook niemand gezien met één arm,” zei ze.

“Degenen die gewond waren, maar nog bij bewustzijn en in staat om te functioneren, lijken te zijn meegenomen voor medische zorg op weg naar Gaza,” zei ze, eraan toevoegend dat medische experts haar hadden verteld dat als haar zoon was behandeld, hij vreselijke pijn zou hebben gehad, maar het had kunnen overleven.

Sinds de ontvoering van haar zoon heeft Goldberg alle leden van het Israëlische oorlogskabinet en andere regeringsvertegenwoordigers ontmoet. Ze had ook ontmoetingen met de Amerikaanse president Joe Biden, minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, 25 Republikeinse en Democratische senatoren en zeven Amerikaanse gouverneurs.

Ze werd uitgenodigd om te spreken op het hoofdkwartier van de V.N. in New York en Genève, en had een ontmoeting met paus Franciscus in Rome en met de Amerikaanse ondernemer Elon Musk.

“Als ouder van een jongeman wiens enige misdaad was dat hij op zijn verjaardag naar een muziekfestival ging, is het een ondraaglijk bestaan. Op 7 oktober werd mijn hart eruit geblazen. Maar we zullen niemand redden door op de grond te gaan liggen snikken,” vertelde Goldberg aan JNS.

“We gaan elke avond slapen met het gevoel dat we gefaald hebben omdat Hersh en de rest van de gijzelaars nog steeds niet thuis zijn. We slapen maar drie tot vier uur, achtervolgd door verschrikkelijke nachtmerries,” zei ze.

Hoewel ze zich bewust is van de enorme uitdagingen, blijft ze zich inzetten om haar zoon thuis te brengen.

“Ik geloof dat hij sterk is en dat hij alles kan overwinnen. Als hij thuiskomt, zullen we hem alle hulp geven die hij nodig heeft. De arm zal waarschijnlijk het minste zijn,” zei Goldberg.

“Ik praat de hele dag met hem. Als ik nerveus ben, zeg ik tegen hem: ‘Ik hou van je, blijf sterk, overleef want we komen je halen,” zei ze.


Bronvermelding

Datum:22-12-2023

auteur: Amelie Botbol

afbeelding: Hersh Goldberg-Polin and Aner Shapira inside a bomb shelter near the site of the Supernova music festival, Oct. 7, 2023. Credit: Courtesy of Rachel Goldberg.

website: www.JNS.org

EN / NL/ עב