Terwijl ze naar de volgende te ondernemen stappen kijkt, blikt het hoofd van de International Fellowship of Christians and Jews, Yael Eckstein, terug na het overlijden van haar vader, de pandemie en de Russische invasie in Oekraïne.
Er is veel gebeurd sinds Yael Eckstein in 2019 voorzitter en CEO werd van de International Fellowship of Christians and Jews na het overlijden van haar vader, rabbijn Yechiel Eckstein, die de organisatie in 1983 oprichtte en leidde met de missie om de verstandhouding tussen christenen en joden te bevorderen.
Eckstein komt oorspronkelijk uit Evanston en verdeelt haar tijd tussen de kantoren van de IFCJ in Jeruzalem, waar ze woont met haar man en vier kinderen, en het centrum van Chicago, waar de IFCJ sinds de oprichting in 1983 haar hoofdkantoor heeft.
In maart 2022 verhuisde de IFCJ haar Amerikaanse hoofdkantoor van 30 N. LaSalle St. in Chicago naar de huidige locatie op 303 East Wacker Drive met uitzicht op de Chicago River.
The entrance lobby with a photo wall and memorial to Rabbi Yechiel Eckstein at the new International Fellowship of Christians and Jews headquarters
at 303 E. Wacker Drive in Chicago, March 29, 2022. Credit: IFCJ.
“De afgelopen vier jaar waren een wilde rit,” zegt Eckstein. (Ze sprak eind 2019 voor het laatst uitgebreid met JNS, kort na het overnemen van de teugels van de organisatie die haar vader had opgebouwd).
Eckstein vertelde hoe het plotselinge overlijden van haar vader op 67-jarige leeftijd aan een hartstilstand een bijzonder tumultueuze tijd was. Na een unanieme stemming van het IFCJ-bestuur om haar als CEO te kiezen, stond ze voor een onvoorziene uitdaging.
“Ik werd meteen gekozen vlak voor het begin van de pandemie van het coronavirus. Sinds die tijd hebben we meer dan 2 miljoen mensen in Israël geholpen,” zegt ze.
Met een zorgvuldige naleving van de Israëlische wetten, wordt de IFCJ geleid door haar oprichtingsprincipe om minder fortuinlijke mensen in Israël te helpen, of ze nu Joden, christenen, moslims, Druzen of een andere religie zijn.
Volgens Eckstein besteedt de IFCJ 70% van haar middelen aan voedselhulp. Tijdens de pandemie was de Israëlische regering in staat om hoognodige voorraden en noodvoedselpakketten aan te schaffen voor duizenden bejaarden in Israël, maar ze kon deze artikelen niet gemakkelijk distribueren naar behoeftige mensen.
Yael Eckstein in an ambulance with an elderly woman during a ZAKA–IFCJ medical emergency rescue flight on May 8, 2022. Credit: IFCJ.
“De Israëlische regering verdeelden de fondsen, maar konden het voedsel niet distribueren naar de mensen die het nodig hadden. Toen werd de IFCJ erbij geroepen,” zegt Eckstein. Ze voegde eraan toe dat Israël voor dat doel 50 miljoen shekels (ongeveer $13,4 miljoen) heeft toegekend aan IFCJ.
De donateurs van IFCJ zijn grotendeels christelijk, volgens Eckstein. Het donateursbestand van de organisatie groeide met 35% tijdens de pandemie, meldde ze.
Ons werk wordt gedaan in overeenstemming met de Israëlische wet’.
Het agentschap heeft ook voldaan aan dringende behoeften als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne, waaronder het helpen redden van Oekraïense Joden.
“We hebben sinds het begin van de oorlog meer dan 5.000 olim uit Oekraïne naar Israël geholpen,” zegt Eckstein, die de Hebreeuwse term voor nieuwe immigranten gebruikte. “Onze laatste aliyah vlucht uit Oekraïne begon net voor de oorlog, en sindsdien hebben we onze vluchten vanuit Moldavië geregeld.”
In overeenstemming met de Israëlische Wet op de Terugkeer, die een individu met één Joodse grootouder erkent als in aanmerking komend voor het staatsburgerschap, helpt de IFCJ Joden ongeacht of veel orthodoxe rabbijnse autoriteiten hen als halachisch Joods zouden erkennen.
“We zijn een niet-politieke organisatie en ons werk wordt gedaan in overeenstemming met de Israëlische wet. Of ze nu uit Ethiopië komen of de Bnei Menashe uit India, wij werken eraan om Joden terug te brengen naar Israël,” zegt Eckstein.
Stacking boxes of food and staples meant for Ukrainians in need amid war with Russia. Credit: IFCJ.
In de afgelopen jaren heeft IFCJ zich meer gericht op het conflict in de Gazastrook, van waaruit terroristen van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad in de afgelopen jaren duizenden raketten op Israël hebben afgevuurd.
Na het conflict in Gaza in 2021 zorgde de organisatie in nauwe afstemming met het ‘Homefront Command’ van de Israëlische defensiemacht voor de beveiliging van kwetsbare Israëlische burgergebieden door ambulances aan te schaffen en de bouw van schuilkelders te financieren, aldus Eckstein.
“We bouwden een schuilkelder boven de NICU [neonatale intensive-care afdeling] in het Barzilai Medisch Centrum. Daarvoor moest de verloskundige afdeling van het ziekenhuis de baby’s naar een beveiligde ruimte brengen als er een sirene afging,” zei ze. “Er was zelfs een geval waarbij een barende vrouw naar een kleine schuilkelder ter grootte van een bezemkast moest worden gebracht om te bevallen.”
Nu de IFCJ haar 40-jarig bestaan viert, zoekt Eckstein naar nieuwe mogelijkheden waar haar organisatie meer mensen in Israël kan helpen.
“Joden hebben vrienden in de christelijke gemeenschap. Het is erg inspirerend om te zien hoe de christelijke steun voor Israël zich heeft ontwikkeld sinds mijn vader de IFCJ 40 jaar geleden oprichtte,” zegt ze. “Met het oog op de toekomst zijn we voortdurend op zoek naar samenwerking met zoveel mogelijk partners om humanitaire hulp te bieden aan hen die het nodig hebben.”
____________________________________________________________________
Bronvermelding:
Datum:
5-6-2023
Auteur:
Bardley Martin
Beeld:
Rabbi Yechiel and Yael Eckstein in Jerusalem. Credit: IFCJ.