Sinds het uitbreken van de oorlog heeft de NGO 5.500 olim naar Israël gebracht.
De International Fellowship of Christians and Jews (Internationale Gemeenschap van Christenen en Joden) heeft de 100ste vlucht gevierd die Oekraïense Joodse vluchtelingen naar Israël bracht sinds Rusland de Europese natie binnenviel in februari 2022.
De IFCJ heeft 5.500 immigranten naar Israël gebracht via Chisinau (voorheen bekend als Kishinev), Moldavië, variërend in leeftijd van vier maanden oud tot 100 jaar oud.
Meer dan 1.000 van de immigranten zijn gepensioneerden, meer dan 400 zijn gediplomeerde ingenieurs, ongeveer 200 zijn economen en nog eens 200 zijn leraren, samen met vier politici.
“De aankomst van deze laatste 32 immigranten afgelopen week markeert 500 dagen van een oorlog waarvan het einde niet in zicht is,” zei Yael Eckstein, voorzitter van de IFCJ. “Wij zetten ons in om Joden terug te brengen naar Israël vanuit elke plaats in de wereld waar ze in gevaar zijn en zullen dit blijven doen wanneer de nood aan de man is.
Het proces van aliyah uit Oekraïne is het afgelopen jaar drastisch veranderd en met de hulp van onze donoren over de hele wereld zullen we te allen tijde blijven reageren op de veranderende behoeften ter plaatse en deze blijven ondersteunen,” zei ze.
Toen de oorlog begon, lanceerde de IFCJ een noodhulpprogramma voor de Joodse gemeenschap met subsidies van bijna 60 miljoen dollar aan organisaties die in het veld actief zijn, waaronder het American Jewish Joint Distribution Committee en Chabad, om te zorgen voor de distributie van voedsel, medicijnen, dekens, generatoren en meer.
Karnina Kovinina, 29 jaar, geïmmigreerd met haar man, Alexander, en zeven jaar oude dochter Daria, zei over de situatie in Oekraïne: “De aanvallen zijn erg beangstigend en iedereen maakt zich de hele tijd zorgen over hun familie en vrienden. Telkens als we een sirene horen, bellen we meteen om te horen of iedereen in orde is. Drie goede vrienden van mij zijn omgekomen tijdens de gevechten. Het is een verlies dat moeilijk te beschrijven is.”
Alexander werd aan het begin van de oorlog opgeroepen en vocht aan het front tot hij gewond raakte.
“Toen mijn man zei dat hij in dienst wilde, heb ik nachtenlang niet geslapen. Ik huilde zonder ophouden. Ik liet mijn telefoon ’s nachts aanstaan en raakte in paniek telkens als ik de telefoon hoorde gaan,” legt Karnina uit.
“Mijn dochter is erg bang en het is belangrijk voor ons dat ze zich veilig voelt. We kijken uit naar ons nieuwe leven in Israël en zijn blij dat we een appartement bij de zee hebben gevonden,” vertelde ze.

_________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
23-7-2023

Auteur:
JNS redactie

Beeld:
Aliyah and Integration Minister Ofir Sofer (center) and IFCJ President Yael Eckstein (right) welcome Ukrainian olim at Ben-Gurion Airport, Feb. 8, 2023. Photo by Avishag Shaar-Yashuv/IFCJ.

Website:
www.JNS.org

EN / NL/ עב