De IDF heeft aanbevolen om de internationale fondsen voor de wederopbouw van de Gazastrook uit de handen van de terreurorganisatie Hamas te houden.

Het hoofd van de generale staf van de IDF Aviv Kochavi zei dat in plaats van toe te staan ​​dat het geld rechtstreeks aan Hamas wordt gegeven, het geld in plaats daarvan moet worden overgemaakt via de Palestijnse Autoriteit, die het vervolgens zal uitbetalen aan de bevolking van Gaza.

Volgens de IDF is een dergelijke stap noodzakelijk, aangezien Hamas eerder gelden heeft gebruikt die bedoeld waren voor de bevolking van Gaza om zijn militaire capaciteiten uit te breiden, door het uit te geven aan raketten, onbemande luchtvaartuigen, tunnels en marine commando’s.

Meer dan 4000 raketten werden vanuit Gaza op Israël afgevuurd tijdens de 12 dagen van gevechten, waarvan de overgrote meerderheid werd onderschept door het Iron Dome-raketafweersysteem of in open gebieden landde. Sommige raketten raakten echter bevolkingscentra, waarbij ze schade en 12 doden veroorzaakten.

Premier Benjamin Netanyahu heeft tot dusver toegestaan dat Qatar hulpgeld direct aan Hamas kon geven in een vergeefse poging Hamas rustig te houden zodat het Israël niet aanviel met brandballonnen of raketten.

Kochavi gaf de Generale Staf ook opdracht om zich voor te bereiden op een nieuwe ronde van gevechten tegen Hamas, die mogelijk in de nabije toekomst zou kunnen beginnen. Hamas heeft al aangekondigd dat elke aanslag op het leven van leden van zijn leiderschap zou worden beantwoord met raketbeschietingen.

Na het staakt-het-vuren raadde de IDF-chef de regering aan om elke aanval op Israëlisch grondgebied – zoals raketbeschietingen of brandballonnen – te beantwoorden met wat hij een overweldigende reactie van het leger noemde.


Bron: Joods.nl


 

EN / NL/ עב