Eind vorige week onthulde de IDF haar nieuwe vijfjarenplan met de stafchef: “De situatie is kwetsbaar in het noorden en zuiden – en kan verslechteren tot een confrontatie.”

De publicatie van het plan werd naar verluidt uitgesteld als gevolg van de aanhoudende politieke onzekerheid in Israël, terwijl de coalitiegesprekken nog gaande zijn en een verantwoordelijke regering de leiding heeft. Het leger concludeerde echter dat het “geen andere keuze had dan vooruit te gaan” in het licht van recente ontwikkelingen. De IDF zei dat het voorstel bedoeld was om “de veelheid aan evenementen en de veelheid aan activiteiten” op het gebied van veiligheid aan te pakken.

Het plan is opgesteld naar aanleiding van een grondige beoordeling van de mogelijkheden van de IDF en was bedoeld om oplossingen te ontwerpen voor waargenomen fouten en deze aan te pakken. Het plan gaat ook in op wat wordt beschouwd als de centrale dreiging voor Israël: een gedecentraliseerde vijand in een stedelijke ruimte uitgerust met precisiewapens. Deze beschrijving past zowel bij de Hezbollah-terroristische organisatie in het noorden als bij Hamas-terroristische groeperingen in het zuiden.

IDF-stafchef luitenant-generaal Kochavi benadrukte de dreiging van Hezbollah en zei: “De centrale strategische uitdaging van Israël ligt in de noordelijke arena: in de verschansing van Iraanse en andere strijdkrachten in Syrië en het project met precisieraketten. In beide gevallen is het een door Iran geleide inspanning waarbij gebruik wordt gemaakt van het grondgebied van regeringen die beperkt zijn in hun bevoegdheden, “voegde hij eraan toe. “Jarenlang heeft Hezbollah ‘Libanon gevangengenomen, ‘heeft hij daar zijn eigen leger opgericht, en het is degene die feitelijk het veiligheidsbeleid’ van Libanon bepaalt,” verklaarde Kochavi.

——–

Bronvermelding

Algemeiner/JNN

Datum: 29 oktober 2019

Afbeelding: Reuters

——–

 

 

EN / NL/ עב