Troepen van het Israëlische leger die opereren in de districten Daraj en Tuffah in Gaza-stad hebben componenten ontdekt die door Hamas worden gebruikt om precisiegeleide raketten en andere strategische wapens te produceren met directe hulp van de Islamitische Republiek Iran, zo maakte het leger zondag bekend.

Troepen van de Nahal Brigade hebben “onderdelen gevonden die bewijzen dat terroristen van de Hamas-terreurorganisatie onder Iraanse leiding hebben geleerd hoe ze precisiecomponenten en strategische wapens moeten bedienen en bouwen”, zei de IDF op X, waarbij ze foto’s deelde van een raketmotor en een kernkop.

De door Iran gesteunde wapenfabriek werd ontdekt als onderdeel van een operatie om een ​​terreurtunnel van 100 meter bloot te leggen, aldus het leger.

“De afgelopen dagen zijn we de vijand en veel [terreur]eenheden, infrastructuur en huizen met bommeldingen tegengekomen”, zegt Nahal Brigadecommandant kolonel Yair Zuckerman.

De strijdkrachten ontdekten ook veel terreurtunnels, evenals raketlanceerplatforms die werden gebruikt om het grotere gebied van Tel Aviv en Israëlische gemeenschappen nabij de grens met Gaza te beschieten, zei Zuckerman.

Iran steunt  Hamas  door het te voorzien van financiering, inlichtingen, wapens en technologische kennis, en de regering-Biden heeft de Islamitische Republiek omschreven als “medeplichtig” aan de aanslagen van 7 oktober.

Maar liefst 500 mannen die banden hebben met  Hamas  en de Palestijnse Islamitische Jihad trainden in de Islamitische Republiek in de aanloop naar 7 oktober, zo  meldde The Wall Street Journal  eind oktober. De oefeningen vonden naar verluidt plaats in september, toen terroristen een gespecialiseerde gevechtstraining kregen.

Op 27 december  beweerde Teheran  dat het bloedbad van Hamas op 7 oktober een reactie was op de gerichte moord door de Verenigde Staten in 2020 in Bagdad op de commandant van de Quds Force van de Iraanse Revolutionaire Garde, Qassem Soleimani.

“De Al-Aqsa-overstroming was een van de wraakacties voor de moord op generaal Soleimani door de VS en de zionisten”, zei IRGC-woordvoerder Brig. Generaal Ramezan Sharif vertelde het Iraanse staatspersbureau  ISNA  , waarbij hij de naam van Hamas gebruikte voor de moordpartij.


Datum:8 januari 2024

Auteur: JNS

Afbeelding:https://www.israel365news.com

website: https://www.israel365news.com/381976/idf-finds-evidence-of-iranian-effort-to-help-hamas-build-precision-missiles/

EN / NL/ עב