Na de vondst op dinsdag van landmijnen op de Golan, aan de Israëlische kant van de grens met Syrië, heeft de IDF de afgelopen nacht Iraanse doelen in Syrië aangevallen en vernietigd. Volgens het Syrische persbureau SANA zouden drie soldaten zijn gedood en een gewond. Het in het Engeland gevestigde Syrian Observatory for Human Rights, zegt echter dat er 10 doden zijn waaronder een aantal Iraanse militairen.

Volgens het persbericht van de IDF werden er opslagfaciliteiten, hoofdkwartieren en een militaire compound getroffen behorende tot de Iraanse Quds-strijdmacht. Bovendien werden Syrische grond-lucht raketbatterijen geraakt.

Locatie op Israëlische grondgebied van de landmijnen. Fot IDF woordvoerders eenheid

“Gevechtsvliegtuigen van de Israëlische luchtmacht vielen vanavond in Syrië militaire doelen aan die behoren tot de Iraanse Quds Force en het Syrische leger”, volgens de woordvoerder van de IDF, verwijzend naar de expeditionaire eenheid van de IRGC, die Iraanse bondgenoten in Syrië ondersteunt en leidt.

“De aanval bracht grote schade toe aan magazijnen, commandoposten en militaire complexen, evenals batterijen van grond-luchtraketten”, zei de IDF in de persverklaring.

Hoewel de IDF niet zei waar de aangevallen doelen zich bevonden, melde het Syrische persbureau SANA dat doelen rond Damascus door Israëlische raketten waren geraakt, waarbij werd gezegd dat “Syrische luchtafweer enkele Israëlische raketten in de lucht had vernietigd”.

Volgens Syrische oorlogsanalisten moeten dit soort opmerkingen met een korreltje zout worden genomen.

Volgens het persbericht van de IDF werden er opslagfaciliteiten, hoofdkwartieren en een militaire compound getroffen
Landmijnen worden onschadelijk gemaakt. Foto IDF woordvoerders eenheid

De IDF zei dat de luchtaanvallen een reactie waren op de explosieven die het dinsdag aan de grens ontdekte en waarvan werd gezegd dat ze waren geplant “door een Syrische cel die onder Iraanse leiding handelde”.

Specialisten van het Israëlische leger hebben de landmijnen later op dinsdag onschadelijk gemaakt. Ongeveer drie maanden geleden verijdelde het leger een poging om explosieven op dezelfde plaats te leggen, zei het leger.


Bronvermelding:
Datum:        18-11-2020
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          IDF woordvoerders eenheid
Website:      joods.nl


 

EN / NL/ עב