Israëlische vliegtuigen hebben woensdagochtend Hamas-doelen in de Gazastrook aangevallen nadat er tientallen brandballonnen waren opgelaten vanuit het gebied. Het waren de eerste van luchtaanvallen van de IDF in Gaza sinds het einde het 11 dagen durende conflict in mei.

De brandbollonen waren een reactie op de vlaggenparade in Jeruzalem die dinsdag zonder noemenswaardige incidenten verliep. Hamas had eerder gedreigd met raketaanvallen maar besloot zich uiteindelijk te beperken tot ballonen en protesten.

De nachtelijke luchtaanvallen van de Israëlische luchtmacht maakten tegen de ochtend plaats voor rust en er waren geen meldingen van slachtoffers aan beide kanten.

Volgens het Joods Nationaal Fonds braken dinsdag niet minder dan 26 branden uit in de westelijke Negev als gevolg van de aanhoudende ballonaanvallen, waaronder 15 branden die uitbraken in een bos grenzend aan Kibbutz Be’eri. Ook ontplofte er een explosief aan een ballon boven een kleuterschool in Sha’ar HaNegev.

Tijdens de parade in Jeruzalem werd er door ongeveer 30 Palestijnen geprotesteerd langs de grens met Gaza. Dit leidde tot verschillende ongeregeldheden en rellen bij de omheining.

De aanvallen in Gaza zijn de eerste sinds premier Naftali Bennett maandag Benjamin Netanyahu opvolgde als premier.

Voordat hij premier werd, uitte Bennett zijn overtuiging dat Israël met disproportioneel geweld moet reageren op eventuele aanvallen met brandballonnen.


Bronvermelding:
Datum:        16-06-2021
Beeld:          Screenshot Youtube
Website:      joods.nl


 

EN / NL/ עב