De raket ontplofte naast de grens op Israëlisch grondgebied, zei de IDF.

Het Israëlische leger heeft donderdag aanvallen uitgevoerd op een raketlanceerinstallatie in Libanon.

IDF-soldaten arriveerden in de buurt van de grensstad Ghajar na meldingen van een explosie in het gebied. Er werd vernomen dat een projectiel was afgevuurd vanaf Libanees grondgebied en was ontploft naast de grens op Israëlisch grondgebied.

Arabische zenders zeiden dat Palestijnse facties, woedend over de IDF-operatie van deze week in Jenin, de raketten afvuurden.

De IDF reageerde met 15 artilleriebeschietingen.

In Zuid-Libanon werden overvliegende straaljagers gehoord.

De militaire correspondent van de Israëlische nieuwssite Walla meldde dat “de IDF leeg land in Zuid-Libanon aanviel.”

Volgens Libanese media kwamen de raketbeschietingen uit Bastra, gelegen tussen Kafr Shuba en Al Mari in Zuid-Libanon.

Het IDF Home Front Command heeft geen speciale instructies uitgevaardigd voor Israëli’s die dicht bij de grens wonen.

Israeli soldiers in the village of Ghajar, on the border with Lebanon, after a rocket fired from Lebanon struck an open area nearby, July 6, 2023. Photo by Ayal Margolin/Flash90.

Het persbureau Reuters verwees naar drie ” informatiebronnen ” en meldde aanvankelijk dat er twee raketten waren afgevuurd vanuit Zuid-Libanon, waarvan er één Libanees grondgebied raakte en de tweede insloeg in de buurt van een ” betwist gebied aan de grens “.

Er werd niet direct de verantwoordelijkheid voor de raketbeschietingen opgeëist.

Een bron bij de inlichtingendienst van het Libanese leger vertelde de Arabischtalige nieuwssite Al-Araby Al-Jadeed dat het incident wordt onderzocht. Een bron van de vredesmacht van de Verenigde Naties in Zuid-Libanon (UNIFIL) vertelde Al-Araby Al-Jadeed dat ze probeerden te verifiëren of er een raket was afgevuurd vanuit Libanon in de richting van Israël.

De spanningen langs de grens liepen hoog op nadat de terreurgroep Hezbollah twee tenten had opgezet aan de Israëlische kant van de demarcatielijn. Zondag werd gemeld dat de groep een van de tenten had verwijderd.

De buitenpost werd begin april opgezet ten noorden van het grenshek, maar aan de Israëlische kant van de door de V.N. gemarkeerde Blauwe Lijn in de regio Mount Dov. De positie, tegenover een Israëlische militaire basis, werd naar verluidt bemand door drie tot acht gewapende terroristen.

De actie komt nadat Jeruzalem naar verluidt een bericht had gestuurd naar Hezbollah waarin werd gedreigd met een confrontatie tenzij de buitenpost zou worden verwijderd.

De raketlancering van donderdag komt ook te midden van spanningen in Judea en Samaria en volgt op een grote antiterreuroperatie in Jenin in de vroege uren van maandag, inclusief de intocht van aanzienlijke grondtroepen in de stad Samaria.

Meer dan 1.000 IDF-troepen namen deel aan de tweedaagse inval, in wat wordt beschouwd als de grootste operatie in Judea en Samaria in twee decennia.

Een Palestijnse terrorist reed dinsdag met zijn auto in op voetgangers bij een bushalte aan Pinchas Rosen Street in de noordoostelijke wijk Ramat Hahayal in Tel Aviv.

Daarna stapte hij uit het voertuig en stak nog meer slachtoffers neer met een scherp voorwerp, zei de politie. In totaal waren er zeven slachtoffers.

Het Israëlische leger viel dinsdagnacht aan op wapenfabrieken van Hamas in de Gazastrook, als reactie op een spervuur van raketten die werden afgevuurd vanuit de door Hamas gecontroleerde enclave.

Er werden vijf raketten afgevuurd op Israëlisch grondgebied vanuit Gaza, die allemaal werden onderschept door Israëls Iron Dome luchtverdedigingssysteem. Scherven van een van de raketten troffen een huis in Sderot en veroorzaakten schade.

In april vuurde het in de Gazastrook gevestigde Hamas 34 raketten af vanuit Zuid-Libanon richting Noord-Israël, de grootste aanval vanuit het door Hezbollah gecontroleerde land sinds de oorlog van 2006.

_________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
6-7-2023

Auteur:
JNS

Beeld:
IDF Artillery Corps personnel near the border with Lebanon, July 6, 2023. Photo by Ayal Margolin/Flash90.

Website:
www.JNS.org

 

EN / NL/ עב