Na de vierde opeenvolgende dag van raketaanvallen en brandbommen vanuit Gaza, raakt Israël meerdere Hamas-doelen, stopt het de invoer van cement en vermindert het aantal werkvergunningen.

In de nasleep van raketvuur en brandende ballonlanceringen vanuit de Gazastrook, troffen Israëlische oorlogsvliegtuigen en helikoptergeschut Hamas-doelen in het noorden van Gaza op zondag, en het Israëlische ministerie van Defensie kondigde aan dat het de import van cement in de kust enclave zou bevriezen.

Het Israëlische leger heeft zondag gemeld dat het een “oorlogskamer” van Hamas en ondergrondse voorzieningen had getroffen “in reactie op brand met hoog traject en de lancering van brandende ballonnen vanuit Gaza naar Israël.”

De afgelopen weken hebben meerdere sporadische raket- en mortieraanvallen vanuit de kustenclave op Israël plaatsgevonden. Daarnaast zijn Palestijnse jongerengroepen weer actief in het oplaten van geïmproviseerde explosieven en brandbommen aan ballonnen met als doel terreur in Israël te zaaien. Donderdagavond 30 januari zijn drie raketten op de Israëlische stad Sderot afgevuurd. Vrijdag was Zuid-Israël het toneel van weer meerdere raket- en mortieraanvallen. Op zaterdagavond landde een vanuit Gaza gelanceerde raket in een open gebied in de Sha’ar HaNegev regio. Er is geen schade gemeld.

Er circuleerde een video na de aanval op zaterdagavond van leider van de Blauwe en Witte Partij Benny Gantz die dekking zocht in een schuilkelder samen met zijn staf en omwonenden na waarschuwingssirenes. Eerder die dag werden ook meerdere ballonnen opgelaten met explosieven vanuit Gaza naar het zuiden van Israël en landden in de regionale raden van Lachish en Merhavim.

In reactie op de aanslagen heeft Israël de invoer van cement in Gaza opgeschort en het aantal vergunningen voor commerciële toegang tot Gazanen met 500 verminderd – een daling van ongeveer 9 procent.

“De beslissing werd genomen na veiligheidsoverleg en in het licht van herhaalde terreuractiviteiten vanuit de Gazastrook tegen Israëlische burgers in de afgelopen weken, die een schending van de Israëlische soevereiniteit hebben betekend,” zei de coördinator van overheidsactiviteiten in de gebieden (COGAT) van het ministerie van Defensie ) in een verklaring.

Israël voerde vrijdag vroeg in Gaza luchtaanvallen uit in reactie op de lancering van drie raketten vanaf de strip. Twee van de raketten werden onderschept door Israel’s Iron Dome luchtverdedigingssysteem, terwijl de derde landde in een open gebied.

De vergeldingsacties werden uitgevoerd tegen een “breed scala aan doelen behorende tot de Hamas-terreurgroep” en vormden volgens het Israëlische leger een “echte slag voor Hamas ‘capaciteiten om zijn troepen op te bouwen”. Bij de stakingen zijn geen gewonden gemeld.

Geen enkele groep nam de verantwoordelijkheid voor de raketaanvallen van vrijdag, die dagen nadat de Amerikaanse president Donald Trump zijn langverwachte vredesplan voor het Midden-Oosten had vrijgegeven, dat door Israël is aanvaard maar door de Palestijnen is verworpen, die de straat op zijn gegaan om tegen het voorstel te protesteren.


Bronvermelding
Datum:        02-02-2020
Beeld:          Hassan Jedi/Flash90
Website:      https://www.jns.org/


 

EN / NL/ עב