Militaire en gezondheidsautoriteiten moeten nu accepteren dat een nieuwe generatie soldaten uit gemeenschappen grenzend aan het door Hamas bestuurde Gaza is opgegroeid onder een constante dreiging uit Gaza en wordt geplaagd door PTSS, zelfs voordat ze aan hun militaire dienst zijn begonnen, meldt de nieuwssite Ynet.

Gemeenschapsleiders zeggen dat jongeren die onder constante raket-, artillerie- en geweervuur vanuit Gaza zijn opgegroeid goed lijken te functioneren terwijl ze nog op school zitten, maar naarmate hun militaire dienst nadert hun PTSS-klachten duidelijker worden, soms zelfs tot het punt waarop ze niet in staat zijn om in het leger te dienen.

Sommigen worden zo zwaar getroffen dat ze hun taak als soldaat, meestal in de veeleisende gevechtseenheden, niet kunnen uitvoeren. De omvang van het probleem is pas aan het licht gekomen toen ouders van nieuwe rekruten zich tot de geestelijke gezondheidszorg wendden met meldingen van de problemen van hun kinderen.

“Mijn zoon wilde een gevechtssoldaat worden,” zei een moeder. “Dat zijn de waarden die we hem hebben gegeven toen hij opgroeide.” Gedurende zijn jeugd waren de tekenen van zijn trauma merkbaar aanwezig maar niet ernstig, zegt ze. “Een dichtslaande deur bijvoorbeeld kon hem gespannen maken; een ambulance-sirene kon hem doen schrikken.” Echter, toen hij zich bij zijn gevechtseenheid voegde, werd hij overweldigd. Zijn jeugd en jeugd-onder-vuur veroorzaakten te veel problemen. Pas nadat hij naar een niet-gevechtseenheid was verplaatst, kon hij effectief met zijn militaire dienst beginnen.

Gemeenschapsleiders zeggen dat ze zich bewust zijn van het probleem. “We zien de tekenen een jaar voordat ze aan hun dienst beginnen. Tijdens de middelbare school slagen ze er nog in om hun gevoelens te onderdrukken,” zegt Nuki Goldfisher, die de ondersteuning voor jonge rekruten in de Kibbutz-beweging runt, “maar als ze de uitdagingen van het leger beginnen aan te pakken, zien we vaak dat ze hun taken niet kunnen uitvoeren en vaak afhaken.”

De IDF en de regering worden nu opgeroepen om het probleem aan te pakken en een manier te vinden om de eerste generatie soldaten te helpen die geboren zijn in een realiteit van beschietingen, schuilplaatsen en angst, dat een blijvend effect op hun hele leven zal hebben.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:   12-08-2019
Auteur:   Joop Soesan
Beeld:    IDF
Website:https://www.joods.nl

– – – – –

EN / NL/ עב