IDF hield 4-daagse oefening om militaire paraatheid te verbeteren in het geval van oorlog met Hamas.

In en om Ashkelon is de afgelopen vier dagen, van zondag tot en met woensdag, een grootschalige militaire oefening gehouden om de paraatheid van soldaten te verbeteren in het geval het tot een oorlog met Hamas komt, melden Israëlische media.

Aan de oefening van de Gaza-divisie, onder de naam ‘Vier seizoenen’, namen grondtroepen, gevechtshelikopters en gevechtsvliegtuigen deel. Volgens de IDF was deze oefening een belangrijke stap in het verbeteren van de paraatheid rond de Gazastrook.

Het besluit voor deze grootschalige oefening werd genomen naar aanleiding van de groeiende bezorgdheid in de IDF over zijn operationele paraatheid. De voormalige militaire ombudsman Maj. Gen. (res.) Yitzhak Brick had daarvoor beweerd dat het leger, met name de grondtroepen, niet voorbereid zouden zijn op een grootschalige oorlog. Bij het afronden van de oefening liet IDF Stafchef Aviv Kochavi weten onder de indruk te zijn “van de zeer hoge staat van paraatheid.”

Israëlische media melden dat de IDF niet van plan is om, bij een volgende confrontatie, de terreurgroep uit te schakelen maar om het een grote klap toe te brengen. Dit is in lijn met de vorige twee operaties Protective Edge (2014) en Pillar of Defence (2012), echter deze keer zou de IDF ook breder willen kijken en ook de commandostructuur van Hamas als doel nemen.

Sinds het begin van 2019 is er weer een dramatische toename van het geweldsniveau langs de Gaza-grens, met bijna nachtelijke rellen en brandstichting door middel van heliumballonbommen. Het geweld is overigens de afgelopen weken afgenomen als gevolg van een de facto staakt-het-vuren-overeenkomst tussen Israël en de Gaza-regerende Islamitsche terreurorganisatie Hamas.

Bronnen: World Israel News en Joods.nl

Foto: IDF Woordvoerder

Datum: 31 juli 2019

EN / NL/ עב