Hamas beweert vijf Israëlische soldaten te hebben ontvoerd. De IDF heeft het rapport niet bevestigd.

Een spervuur van raketten bestookte zaterdagochtend het zuiden en midden van Israël, waaronder Jeruzalem, waar de sirenes vanaf 8.15 uur meerdere keren loeiden.
Minstens één raket trof rechtstreeks een gebouw in de Gederot Regionale Raad, waarbij een vrouw van in de 60 werd gedood, volgens Magen David Adom.
“De IDF verklaart de staat van paraatheid voor oorlog,” zei het leger in een verklaring. “Er is wijdverspreid raketvuur geweest naar Israëlisch grondgebied vanuit Gaza, en terroristen hebben Israëlisch grondgebied geïnfiltreerd via verschillende toegangspunten. Bewoners in het zuiden en midden van het land moeten zich in de buurt van beschermde gebieden ophouden, en degenen in de periferie van Gaza moeten binnen een beveiligde ruimte blijven.”
De IDF begon te opereren in de Gazastrook, zei het, hoewel meer dan twee uur na het begin van de aanvallen de Israëlische actie minimaal bleef. Rapporten bevestigen dat het grenshek van Gaza vanaf meerdere locaties is geïnfiltreerd.
Hamas beweerde dat ze vijf IDF-soldaten hebben ontvoerd, maar de IDF heeft het bericht nog niet bevestigd.
Het kabinet van de premier zei dat het veiligheidskabinet rond 13.00 uur bijeen zou komen na een uitgebreide situatiebeoordeling om 9.30 uur. Minister van Defensie Yoav Gallant keurde ook de oproepen van reservesoldaten goed in overeenstemming met de vereisten van de IDF.
Oppositieleider Yair Lapid zal Netanyahu ontmoeten na de veiligheidsvergadering.
Hamas fires a large number of rockets towards Israel in the city of Rafah in the southern Gaza Strip, October 7, 2023 (credit: ABED RAHIM KHATIB/FLASH90)
Gallant kondigde een “speciale veiligheidssituatie” aan in het Israëlische thuisfront, binnen een straal van 0-80 km van de Gazastrook. Deze status stelt de IDF in staat om burgers veiligheidsinstructies te geven op plaatsen die dichtbij relevant zijn.
“Hamas is de heersende entiteit in de Gazastrook, verantwoordelijk voor deze aanval en zal de gevolgen en de verantwoordelijkheid voor de gebeurtenissen dragen,” zei de IDF.
Vanaf 8 uur zaterdagochtend zei Magen David Adom (MDA) dat het tot nu toe 16 mensen in het hele land had behandeld, waaronder twee in kritieke toestand, zes in matige toestand en zeven met lichte verwondingen.
Daarnaast verleenden MDA-teams zorg aan slachtoffers van benauwdheid en andere lichte verwondingen als gevolg van valpartijen op weg naar schuilplaatsen.
Naast de vrouw die aan haar verwondingen overleed, waren er onder de gewonden een 52-jarige man uit Gederot die matig gewond raakte en een 20-jarige man uit Yavne die ook matig gewond raakte. Beide slachtoffers werden overgebracht naar het Kaplan Ziekenhuis.
In totaal werden 21 mensen behandeld in Kaplan, zei het ziekenhuis. Vier anderen waren in matige conditie en 15 met lichte verwondingen. Sommige van de gewonden hadden schotwonden, sommige granaatscherven en sommige mensen leden aan een shock.
Andere ziekenhuizen begonnen hun gewonden te melden: Soroka Medical Center in Beersheba zei dat er meer dan 80 mensen waren binnengekomen, waaronder een aantal in ernstige toestand.
Asaf Harofeh zei dat het 17 mensen heeft behandeld, waarvan twee in ernstige toestand, één in matige toestand en 14 met lichte verwondingen. Het Samson Assuta Ashdod Ziekenhuis zei dat ze vier mensen hadden behandeld die gewond waren geraakt door raketvuur, naast andere ziekenhuizen.
Raketten vielen in meerdere steden en gemeenschappen, zei de IDF. Onder andere in Tel Aviv, waar volgens de eerste berichten van Israëlische media een huis werd geraakt. Andere steden waar raketten vielen waren Rishon Lezion, Holon en Bat Yam. Ook op de Westelijke Jordaanoever, waaronder Efrat, klonken sirenes.
Bovendien werd een voltreffer gemeld op een gebouw in Ashkelon. Tientallen voertuigen vatten ook vlam in de stad.
In Ramla werden vier burgers die vastzaten onder een beschadigd gebouw gered door de Israëlische brandweer en reddingswerkers.  Zes gebouwen en nog eens 10 voertuigen raakten beschadigd in het gebied.
De IDF en de Israëlische politie hebben de bewoners verzocht om in hun huizen te blijven. In het hele land zijn schuilkelders geopend.
“We dringen er bij de bewoners op aan om in beschermde gebieden te blijven, de locaties niet te naderen en af te zien van het aanraken van raketresten die explosieven of soortgelijke gevaren kunnen bevatten,” zei de Israëlische politie.
The scene where a rocket fired from Gaza into Southern Israel, hit and caused damaged in the southern Israeli city of Ashkelon. October 7, 2023 (credit: EDI ISRAEL/FLASH90)
Luchthavens in het zuiden en midden van het land werden gesloten voor privévluchten. Ben-Gurion Airport zei echter dat het open zou blijven en zou werken in overeenstemming met de beveiligings- en veiligheidsrichtlijnen.
“Het publiek wordt dringend verzocht om de instructies van het Home Front Command op te volgen om in de buurt van beschermde gebieden te blijven, en inwoners van de periferie van Gaza worden verzocht om binnen te blijven,” verzocht het leger.
Zoals opgemerkt, probeerden terroristen naast de raketbeschietingen te infiltreren in het zuiden van Israël. Er werden vuurgevechten gemeld tussen Israëlische troepen en terroristen bij het politiebureau van Sderot. Ook in de zuidelijke kibboets van Gaza was er een infiltratie van terroristen en werden er schoten gewisseld.
De terroristen die op de Israëlische strijdkrachten vuren, hebben zich naar verluidt verschanst in gebouwen. Sommige terroristen die deelnamen aan de gevechten keerden terug naar de Gazastrook.
Hamas heeft aangekondigd dat een boodschap van Mohammed Deif binnenkort zal worden vrijgegeven. De Palestijnse Islamitische Jihad verklaarde dat haar strijders zich hebben aangesloten bij Hamas in aanvallen tegen Israël.
De woordvoerder van de IDF vroeg het publiek om verantwoordelijkheid te tonen en geen details te verspreiden over gebeurtenissen die niet geverifieerd zijn en zich alleen te houden aan informatie die gepubliceerd mag worden.
Israëlische functionarissen reageren
Premier Benjamin Netanyahu zei dat hij topveiligheidsfunctionarissen bijeenriep.
President Isaac Herzog zei dat “de staat Israël een moeilijk uur tegemoet gaat. Ik sta achter de IDF, haar commandanten en soldaten, evenals alle veiligheids- en reddingstroepen. Ik wil woorden van aanmoediging en kracht sturen naar alle inwoners van Israël die worden aangevallen.
“Ik roep iedereen op om te luisteren naar de instructies van het Thuisfrontcommando, om wederzijdse steun te tonen en om veerkrachtig te blijven,” vervolgde de president. “Samen kunnen we allen overwinnen die ons kwaad willen doen.”
De leider van de Nationale Eenheidspartij, Benny Gantz, zei dat “Hamas een ernstige fout heeft gemaakt en dat zij de gevolgen zullen dragen.  Alle burgers van Israël staan achter de IDF en de veiligheidstroepen, en de regering heeft de volledige steun om een zware prijs te betalen voor elke vastberaden en verantwoordelijke actie.
“We zullen oplettend en verenigd blijven en de vijand een zware en pijnlijke slag toebrengen,” vervolgde hij.
Lapid verklaarde dat hij zou aankondigen dat hij een militaire reactie op de brede aanvallen tegen Israëlische burgers zou steunen.
De leider van de Arbeiderspartij, Merav Michaeli, schreef echter op X: “Vandaag is Netanyahu’s Yom Kippur – een verschrikkelijke en beschamende mislukking, en een zeer moeilijke ochtend. Om zaterdag en de vakantieochtend te beginnen met kinderen die naar het trappenhuis rennen en met vreselijke berichten over wat er gebeurt in de zuidelijke nederzettingen.”
Protesten afgeblazen
Vanwege de terreurescalatie kondigde de Kaplan Force de afgelasting aan van de demonstratie die zaterdagavond in Tel Aviv zou plaatsvinden.
“We staan achter de IDF en de veiligheidstroepen die hun taken uitvoeren in deze moeilijke tijd en hopen op het herstel van kalmte en veiligheid,” zei de strijdmacht.
Brothers in Arms en Forum 555 riepen hun volgelingen ook op om de IDF te steunen en te vechten voor de veiligheid van Israël.
“We roepen iedereen die moet opkomen voor de verdediging van Israël op om dat zonder aarzeling en onmiddellijk te doen,” zei Brothers in Arms in een verklaring. “Op dit moment is de veiligheid van het land het belangrijkste.”
Bloeddonaties nodig
MDA zei dat haar bloeddiensten een speciale bloeddonatiedienst organiseren in het Ichilov Ziekenhuis in Tel Aviv, die om 10:00 uur begint.
“We vragen het publiek dringend om steun en deelname aan dit cruciale initiatief door bloed te komen doneren,” zei MDA.
Meer informatie over andere bloeddonatielocaties zal binnenkort beschikbaar worden gesteld.
Reuters heeft bijgedragen aan dit verslag. Dit is een verhaal in ontwikkeling.

_________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
07-10–2023

Auteur:
Gadi Zaig, Maayan Jaffe-Hoffman

Beeld:
Hamas fires a large number of rockets towards Israel in the city of Rafah in the southern Gaza Strip, October 7, 2023 (photo credit: ABED RAHIM KHATIB/FLASH90)

Website:
www.jpost.com

 

 

EN / NL/ עב