Uitrusting, logistieke artikelen en andere gegevens tonen aan dat de terroristen verwachtten in het gebied te blijven en voorbereid waren op een dergelijke operatie. De IDF kondigde woensdag aan dat inlichtingen die zijn verzameld tijdens de strijd met Hamas in de Gaza-corridor bewijzen dat het plan van de terreurgroep was om het gebied te veroveren en voor onbepaalde tijd vast te houden.Uitrusting, logistieke items en andere gegevens tonen aan dat de terroristen verwachtten in het gebied te blijven en voorbereid waren op zo’n operatie, voordat ze geconfronteerd werden met een snellere en krachtigere tegenaanval dan ze hadden voorzien.

Als Hamas erin slaagde om de IDF en Israël volledig te verrassen in de eerste fase van de invasie, dan heeft de reactie van de IDF in de tweede ronde, in tegenstelling tot een langere periode van shock, wachten en onderhandelen over gijzelaars, Hamas duidelijk verrast.

De hoofdwoordvoerder van de IDF, Brig.Gen. Daniel Hagari, zei op woensdag ook dat er onlangs drie Hamas indringers waren gevonden en gedood net ten zuiden van Ashkelon, het meest noordelijke punt in het zuiden van Israël waar indringers zijn doorgedrongen.

Hij verduidelijkte dat ze waren gevonden en gedood in een industriegebied en niet in Ashkelon zelf.

 

De IDF onderzoekt nog steeds hoe ze zover zijn gekomen.

Verder gaf Hagari de eerste update in dagen over het totale raketvuur van Hamas, dat nu boven de 5.000 ligt, met de cijfers van de eerste dag net boven de 2.000.

De IDF heeft standvastig geweigerd statistieken te geven over de effectiviteit van Iron Dome, omdat Hamas hierdoor getipt zou worden.

 

IDF vecht op vijf fronten

Hagari besprak ook de inspanningen van de IDF om nu op vijf fronten te vechten, waaronder: binnen Gaza, de Gaza-corridor, Libanon, Syrië en de Westelijke Jordaanoever.

Toch suggereerde de toon van Hagari dat de nachtelijke aanvallen vanuit Syrië klein waren en niet indicatief voor een nieuw groot conflict, terwijl Libanon intensiever is geworden, maar ook onder het niveau bleef van een nieuw groot afzonderlijk gevecht.

Hij zei vooral dat de IDF door zou gaan met een snelle tegenaanval op elke vuurhaard, maar niet op zoek was naar een overreactie als er geen, of heel weinig, Israëli’s gewond raakten.

De hoofdwoordvoerder zei dat er sinds dinsdagochtend 18 Hamas-invallers waren gedood, naast de 1.000 dode Hamas-invallers in de Gaza-corridor en de in totaal meer dan 1.500 dode Hamas-terroristen, als we de doden in Gaza door luchtaanvallen meerekenen.

Hij legde uit dat de luchtaanvallen momenteel in grote golven plaatsvonden, maar dat de nadruk lag op het doden van topambtenaren van Hamas.

Verder liet hij doorschemeren dat er waarschijnlijk al meer Hamas-functionarissen waren gedood dan de twee die dinsdag werden aangekondigd, maar dat hij hun namen niet wilde bevestigen zolang Hamas dat niet publiekelijk deed.

________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
11-10–2023

Auteur:
Yonah Jeremy Bob

Beeld:
IDF armored and infantry reserve units in military training in Golan Heights before heading South to the Gaza Strip, northern Golan Heights on October 8, 2023 (photo credit: MICHAEL GILADI/FLASH90)

Website:
www.jpost.com

EN / NL/ עב