Het Israëlische leger heeft dinsdagavond een verklaring uitgegeven waarin wordt bevestigd dat de persoon die ervan wordt verdacht de broers Hallel en Yagel Yaniv te hebben gedood bij een terreuraanslag op 26 februari in de Arabische stad Huwara in Samaria, is gedood tijdens een gezamenlijke operatie met andere veiligheidstroepen op dinsdag – Purim Day – in het vluchtelingenkamp van Jenin.

“Aan het einde van een gezamenlijke operatie van de IDF, de politie en de Shin Bet,” zei de IDF, “werd de gezochte man (voor de Yaniv-moorden) Abad Fatah Hossein Ibrahim Harusha, (een 48-jarige inwoner van het Askar-vluchtelingenkamp bij Nabloes en een Hamas-activist) onlangs geneutraliseerd in het vluchtelingenkamp van Jenin.”

Volgens de IDF openden de schutters tijdens de inval het vuur op de militanten, die het vuur beantwoordden en de gezochte man doodden. Tijdens de operatie werden ook explosieven en stenen naar de veiligheidstroepen gegooid en braken ter plaatse rellen uit. De strijdkrachten reageerden met maatregelen om de rellen uiteen te drijven. Tijdens de operatie zouden twee drones zijn neergeschoten en de incidenten worden onderzocht.

Tijdens de operatie vuurden de troepen schoudervuurraketten af en gebruikten ze bijkomende maatregelen tegen een gebouw waar de gezochte man zich had gebarricadeerd. De troepen schoten ook op gewapende militanten, die hen met zware spervuren beschoten. Er werden onder meer gewapende mannen geïdentificeerd die vanuit een ambulance op de troepen schoten en deze als dekking gebruikten.

Grote stenen kunnen ook dodelijk zijn.

Grote stenen kunnen net zo goed doden als kogels.
Twee strijders van de speciale politie-eenheid raakten licht gewond en werden geëvacueerd voor medische behandeling.

Tegelijkertijd arresteerden IDF en Shin Bet in Nabloes de twee zonen van de terrorist, Khaled en Mohammed Harusha, die ervan worden verdacht de aanslag te plannen en te helpen uitvoeren. De twee werden overgedragen aan de veiligheidstroepen voor verder onderzoek.

De IDF zei dat sinds de terroristische aanslag “geconcentreerd inlichtingenwerk is verricht door de Shin Bet” dat wees op de locatie van de verdachte in het vluchtelingenkamp Jenin.

Israëlische politici prijzen de veiligheidstroepen en vergelijken hun acties met wat Joden vieren op Purim. Net zoals Haman en al zijn zonen werden geëxecuteerd, werd de terrorist gedood en werden zijn twee zonen gevangen genomen.

Vooraanstaande vertegenwoordigers van de politieke oppositie in Israël zetten hun meningsverschillen met de regering even opzij en gaven felicitaties.

Zo tweette oppositieleider en voormalig minister van Justitie Gideon Sa’ar: “En de Joden sloegen al hun vijanden met de slag van het zwaard, en doodden en vernietigden hen” (Esther 9:8). Ik feliciteer onze strijders die de terrorist hebben uitgeschakeld, de moordenaar van de broers Yagel en Hallel Yaniv, en wens een volledig herstel toe aan de strijders die bij de actie gewond raakten.”

Premier Benjamin Netanyahu feliciteerde de veiligheidstroepen met hun operatie: “Onze dappere strijders opereerden in het hart van het hol van de moordenaar. Ik prijs hen en wens de gewonden uit onze gelederen beterschap.


Bronvermelding:
Datum:        08-03-2023
Auteur:        Redactie
Beeld:          IDF-operaties in Arabische steden en dorpen zijn levensgevaarlijk. Foto: Nasser Ishtayeh/Flash90
Website:      israeltoday.nl


 

 

EN / NL/ עב