Het komende jaar zal “uitdagend” zijn voor de Joodse staat, zei de stafchef van het Israëlische leger, luitenant-generaal Herzl Halevi, zondag, en suggereerde dat de oorlog tegen Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad het hele jaar 2024 zal duren.

“We zullen in oorlog zijn in Gaza, ik weet niet of het hele jaar door – we zullen het hele jaar in Gaza vechten, dat is zeker,” zei Halevi na een situatieanalyse met officieren en commandanten van de Judea en Samaria Divisie van de IDF.

Het ministerie van Defensie verwacht ten minste 12.500 IDF-soldaten te erkennen als gewonde veteranen in de nasleep van de door Hamas geïnitieerde oorlog,  meldde Ynet  dit weekend, daarbij verwijzend naar een onderzoek uitgevoerd door een adviesbureau.

Volgens het rapport heeft de afdeling Rehabilitatie van het Ministerie van Defensie momenteel in totaal 60.000 gehandicapte veteranen geregistreerd. Het komende jaar zijn er nog eens 20.000 aanvragen te verwachten,  aldus Ynet  .

Sinds het bloedbad van Hamas op 7 oktober in het zuidwesten van Israël zijn ruim 2.000 gewonde IDF-soldaten al behandeld door het Rehabilitatiedepartement, zo meldden lokale media vorige maand.

Ongeveer 91% van de soldaten wordt gedefinieerd als lichtgewond, 6% als matig en 3% als ernstig, meldden lokale media, daarbij verwijzend naar gegevens van Limor Luria, hoofd van de afdeling Rehabilitatie.

Zondagavond maakte de IDF bekend dat troepen die in het Shejaiya-district in Gaza-stad opereren, bijkomend bewijs hebben gevonden van de deelname van de door Iran gesteunde Palestijnse Islamitische Jihad aan het bloedbad van 7 oktober, samen met Hamas-terroristen.

In het noordelijke deel van Shejaiya hebben soldaten van de Yiftah Brigade van de IDF verschillende tunnelschachten blootgelegd en vernietigd nabij het huis van Ahmed Samara, de terrorist die de leiding had over het tunnelproject van PIJ in het noorden van Gaza.

Tijdens de militaire operatie vonden soldaten trainingsplannen en blauwdrukken voor de aanslagen van 7 oktober, talloze wapens en een boek geschreven door nazi-leider Adolf Hitler, aldus de IDF.

Palestijnse terroristen openden het vuur en brachten een explosief in de schacht tot ontploffing in een poging de IDF-troepen schade toe te brengen en de vernietiging van de tunnel te voorkomen, voegde het leger eraan toe en merkte op dat soldaten de terroristen konden doden en zich konden terugtrekken voordat de explosie plaatsvond.

Palestijnse rapporten claimden zondag ook de dood bij een Israëlische luchtaanval van Ali Salem Abu Ajwa, de kleinzoon van Hamas-oprichter Sjeik Ahmed Yassin, die tijdens de Tweede Intifada door Israël werd vermoord.

Ondertussen onthulde de Israëlische president Isaac Herzog in een interview met  NBC’s ‘Meet the Press’  een document ontdekt door de IDF in Gaza, waarin zomerkampen voor kinderen uit Gaza, georganiseerd door de terreurgroep, worden beschreven.

De plannen zijn “een richtlijn van de commandanten van Hamas over hoe zomerkampen voor kinderen moeten worden beheerd om de waarden van de  jihad te verspreiden ”, vertelde Herzog aan de zender.

“Er staat duidelijk in dat we de waarden van  de jihad moeten verspreiden , en de waarden van het verzet – dat wil zeggen terreur – en hoe we er een gemilitariseerde samenleving van kunnen maken”, voegde de president eraan toe.

Terwijl zomerkampen er meestal op gericht zijn “jongeren, kinderen en adolescenten in staat te stellen burgers van de vrije wereld te worden en met vrijheid, met geluk met vreugde, met sport – hier is hun hele doel om van hen terroristen te maken”, zei hij.

Israëlische strijdkrachten hebben ongeveer 70 miljoen bestanden uit Gaza in beslag genomen, met inlichtingeninformatie over hoge  Hamas-  functionarissen in de Gazastrook en in het buitenland, onthulde IDF-woordvoerder admiraal Daniel Hagari zaterdagavond in een persconferentie.


Bronvermelding

Datum:8 Januari 2024

Auteur:JNS

Afbeelding:https://www.israel365news.com

Website:https://www.israel365news.com/381972/idf-chief-fight-against-hamas-will-last-all-of-2024/

EN / NL/ עב