“De IDF is begonnen met werkzaamheden in het zuiden van de Strook,” zei de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant. “Het lot van de terroristen in de Hamasbataljons daar zal hetzelfde en ernstiger zijn dan dat van de terroristen in het noorden.”

De Israel Defense Forces breiden hun grondoperaties in de Gazastrook uit om de “zwaartepunten” van Hamas aan te vallen, zei IDF-woordvoerder Rear Adm. Daniel Hagari op maandagavond.

Terroristen duiken op uit tunnels waar Israëlische grondtroepen opereren en Israëlische eenheden vallen hen aan, zei hij.

Hagari voegde eraan toe dat veel terroristen worden geraakt en dat de Israëlische “strijdkrachten van structuur naar structuur, van tunnel naar tunnel” trekken en valstrikken ontwijken.

In gevechten van dichtbij, “zijn onze strijdkrachten vastbesloten om elke slag te winnen, of het nu in Shuja’yya, Jabaliya en alle andere plaatsen is,” voegde hij eraan toe.

Eerder op maandag hield de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant een situatiebeoordeling aan de grens met Gaza met de commandant van het IDF Southern Command, majoor-generaal Yaron Finkelman, en andere hoge bevelhebbers.

Sinds de oorlog hervatte op 1 december, is er een systematische eliminatie geweest van Hamas-commandoniveaus in alle Hamasbataljons in het gebied van Gaza Stad en het noorden van de Strook, aldus het ministerie.

“Ik kwam vandaag aan bij de grens met de Gazastrook, samen met de commandant van het Zuidelijk Commando en de commandant van Divisie 36, om de gevechten in Shuja’iyya en Jabaliya van dichtbij te observeren,” zei Gallant. “De Golani-strijders kwamen naar Shuja’iyya om de cirkel te sluiten. Deze keer zullen ze het niet verlaten tot de volledige eliminatie van alle terreurinfrastructuren die daar te vinden zijn.”

“Drie dagen na de hervatting van het vuur is de IDF op zijn best,” voegde hij eraan toe. “Ik wil grote waardering uitspreken voor de strijdkrachten die de druk op de terroristen hebben opgevoerd, die een dag geleden de commandant van het Shuja’iyya bataljon, een verachtelijke moordenaar, hebben geneutraliseerd en hun operatie langs de hele sector voortzetten.”

De minister van Defensie zei dat het Israëlische leger op zijn best opereert en dat de stafchef “de zaken moedig leidt.”

“Deze operatie die nu plaatsvindt in het noorden van de Strook zal binnenkort leiden tot het opbreken van het hele gebied van Gaza Stad en het noorden van de Strook,” verklaarde Gallant. “Tegelijkertijd begon de IDF te werken in het zuiden van de Strook. Het lot van de terroristen in de Hamasbataljons daar zal hetzelfde en ernstiger zijn dan dat van de terroristen in het noorden.”

“We zullen doorgaan tot de overwinning en tot het bereiken van alle doelen – de eliminatie van Hamas en de terugkeer van de gevangenen naar de Staat Israël,” voegde hij eraan toe.

Eerder op maandag woedden er hevige gevechten tussen de IDF en terroristen van Hamas in Gaza, zei het Israëlische leger.

“Tijdens de operationele activiteit van de 401ste Brigade in het noorden van de Gazastrook gingen soldaten een gebouw binnen waar ze Hamas-terroristen tegenkwamen die het vuur op hen openden,” verklaarde de IDF.

“Tijdens het gevecht in het gebouw werd Sg.t 1st Class (Res.) Ben Zussman gedood, evenals Sgt. Binyamin Yehoshua Needham,” voegde het eraan toe. “Twee andere IDF-soldaten raakten gewond. De soldaten vochten van dichtbij, vuurden op de terroristen en schakelden hen uit.”

Raketbeschietingen vanuit Gaza waren eerder op maandag gericht op centraal Israël, naast het gebied rond Beersheva.

De grondtroepen van de IDF en de Israëlische luchtmacht bleven opereren in de Gazastrook, waarbij ze raketlanceerinstallaties, terroristische infrastructuur en wapenopslagplaatsen aanvielen en terroristen van Hamas uitschakelden.

De chef van de generale staf hield maandag een situatiebeoordeling met de strijdkrachten van Divisie 162 in de Gazastrook, terwijl de gevechten en manoeuvres op de grond doorgingen. Hij luisterde naar de ervaringen uit de strijd en besprak de beste manieren om operationeel te reageren, zei Hagari.

In één incident tijdens de gevechten van die dag identificeerden IDF-grondtroepen drie Hamas-terroristen in hun nabijheid. De commandant van de troepen stuurde een UAV (onbemand luchtvaartuig) op de terroristen af, die hen trof en doodde.

Een terrorist vuurde een raketgestuurde granaat (RPG) af op IDF-soldaten. De soldaten identificeerden de terrorist en schoten, waarbij twee terroristen werden gedood. IDF-troepen lokaliseerden ook twee terroristen die vanuit een tunnelschacht op hen schoten. De Israëlische troepen vernietigden de tunnelschacht en schakelden de terroristen uit.

Bij een ander incident richtten IDF-troepen een drone op drie terroristen die in het gebied waren geïdentificeerd. De drone trof hen en doodde hen.

Voor het eerst sinds haar oprichting in 2005 opereert de Kfir Brigade in de Gazastrook. Kfir-troepen hebben meer dan 30 tunnelschachten gelokaliseerd en vernietigd, aldus het leger.

De Kfir Brigade werkt samen met technische, pantser- en artillerie-eenheden die in de noordelijke Gazastrook opereren om Hamas te verslaan, zei de IDF.

Hagari zei dat er nog steeds 136 gijzelaars worden vastgehouden in Gaza.

 

Militaire activiteiten in het noorden

In het noorden van Israël troffen IAF-gevechtsvliegtuigen en drones maandagmiddag een commando- en controlecentrum, terroristische infrastructuur en militaire locaties van de terreurorganisatie Hezbollah in Libanon.

Israël identificeerde lanceringen in de richting van de gebieden Matat en Shtula in het noorden van Israël. De projectielen vielen in open gebieden. In reactie daarop trof de IDF de bronnen van de lanceringen op Libanees grondgebied.

Als reactie op mortiergranaten die werden afgevuurd op een IDF-post in het gebied Arab al-Aramshe, troffen IDF-soldaten een wapenopslagplaats van Hezbollah op Libanees grondgebied.

De IDF identificeerde ook aanvallen op Tel Hai, Kiryat Shmona en een IDF-post in het gebied Shtula. Het Israëlische leger raakte de bronnen van het vuur in Libanon.

IDF artillerie vuurde ook op locaties binnen Libanees grondgebied.

“Drie dagen na de hervatting van het vuur is de IDF op zijn best,” voegde hij eraan toe. “Ik wil grote waardering uitspreken voor de strijdkrachten die de druk op de terroristen hebben opgevoerd, die een dag geleden de commandant van het Shuja’iyya bataljon, een verachtelijke moordenaar, hebben geneutraliseerd en hun operatie langs de hele sector voortzetten.”


Brionvermelding

Datum 4-12-2023

Auteur Jaacov Lappin

Afbeelding: Israeli troops operating in the Hamas-ruled Gaza Strip, Dec. 2, 2023. Credit: IDF.

Website:www.JNS.org

EN / NL/ עב