Toch zei Hasjem: Gevangenen zullen worden weggenomen van een krijger, en buit zal worden teruggehaald van een tiran; Want ik zal strijden tegen uw tegenstanders, en ik zal uw kinderen bevrijden.

JESAJA 48:25 (DE ISRAËLISCHE BIJBEL)

Israëlische strijdkrachten in Gaza hebben maandag tijdens een nachtelijke missie in Rafah twee gijzelaars bevrijd,  aldus  het Israëlische leger.

Fernando Simon Marman, 60, en Norberto Louis Har, 70, beiden uit kibboets Nir Yitzhak, verkeren volgens het Israëlische leger in goede medische toestand.

De IDF, de Israëlische Veiligheidsdienst en de Israëlische politie werkten volgens de IDF samen om de Israëlisch-Argentijnse staatsburgers te bevrijden. Ze werden samen met 251 andere Israëli’s en buitenlanders ontvoerd tijdens de invasie van Hamas in de noordwestelijke Negev op 7 oktober.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verwelkomde hun vrijlating maandag in een verklaring.

“Ik groet onze dappere strijders voor de gedurfde actie die tot hun bevrijding heeft geleid. Alleen de voortzetting van de militaire druk, tot aan de volledige overwinning, zal resulteren in de vrijlating van al onze ontvoerden”, zei de premier. “We zullen geen enkele kans missen om ze naar huis te brengen.”

De Argentijnse president  Javier Milei , die onlangs Israël bezocht, prees de reddingsoperatie op X, voorheen bekend als Twitter.

“Het kabinet van de president bedankt het Israëlische leger, de [ISA] en de Israëlische politie voor het succesvol voltooien van de redding van de Argentijnen Fernando Simon Marman en Louis Har”, tweette Milei.

“Tijdens zijn bezoek aan de staat Israël herhaalde president Javier Milei aan president Isaac Herzog en premier Benjamin Netanyahu het verzoek om de vrijlating van elk van de Argentijnse gijzelaars, en hij blijft krachtig vasthouden aan zijn veroordeling van het Hamas-terrorisme”, vervolgde de tweet. .

Tijdens een persconferentie op maandagochtend zei IDF-woordvoerder admiraal Daniel Hagari: “De IDF en de ISA werken al lange tijd aan deze operatie. Tot nu toe waren de omstandigheden er niet rijp voor om dit uit te voeren.”

De reddingsoperatie, die om 01.00 uur begon, was ‘complex’, gebaseerd op ‘zeer gevoelige’ inlichtingen en werd onder vuur uitgevoerd in het hart van de stad Rafah, zei Hagari.

De operationele eenheid van de ISA leidde de operatie, die werd uitgevoerd door haar en de Yamam-antiterrorisme-eenheid van de Israëlische politie.

De IDF zei dat het verschillende luchtaanvallen in Rafah had gelanceerd als afleiding voor de reddingsoperatie. De reddingseenheid brak om 01.49 uur het gebouw binnen

De troepenmacht kwam van het dak naar beneden en gebruikte een explosief om een ​​deur op de tweede verdieping open te breken, waardoor de Hamas-bewakers werden uitgeschakeld en de gijzelaars werden opgepakt. Andere Hamas-schutters schoten vanuit nabijgelegen gebouwen, maar werden in een gevecht van een uur aangevallen door Israëlische troepen die op straat waren opgesteld.

“Vanaf het moment van de inbraak en het binnendringen van het appartement beschermden Yamam-troepen Louis en Fernando met hun lichamen, waardoor een gedurfde strijd en hevig vuurgevecht op verschillende locaties tegelijk ontstond, met veel terroristen”, aldus Hagari.

“De troepen trokken Louis en Fernando uit het appartement en redden hen onder vuur, [ze begeleidden] totdat ze de veilige zone bereikten”, vervolgde Hagari.

“Het was een zeer gespannen en ontroerende avond. Een dergelijke operatie werd mogelijk gemaakt dankzij de grote opoffering van het staande leger en de reservetroepen die tijdens de veldslagen vielen en gewond raakten. Zonder hun opoffering zouden we dit moment niet hebben bereikt”, voegde hij eraan toe.

Een Blackhawk-helikopter bracht de gijzelaars naar het Sheba Tel Hashomer-ziekenhuis in Ramat Gan, om zich te herenigen met hun families en een medisch onderzoek te ondergaan.

Twee soldaten die tijdens de redding gewond raakten, werden in het ziekenhuis opgenomen.

“Ik ben erg blij om aan te kondigen dat vanavond twee vrijgelaten gijzelaars hier in het Sheba Medical Center, het grootste ziekenhuis van Israël, zijn geland”, aldus professor Arnon Afek, directeur van Sheba.

“Ze zijn ontvangen op onze SEH en de eerste onderzoeken zijn uitgevoerd door onze SEH-medewerkers. Ze verkeren in een stabiele toestand en worden verzorgd”, voegde Afek eraan toe.

De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant zei over de redding: “Samen met de premier en topcommandanten volgde ik de operatie vanuit de oorlogskamer. Ik betuig mijn volledige waardering aan de IDF, ISA en de Nationale Counter-Terrorism Unit,” eraan toevoegend dat “we onze belofte zullen blijven nakomen om de ontvoerden terug te sturen, op welke manier dan ook.”

Er zijn nog steeds 134  gijzelaars  in Hamas-hechtenis, van wie er 32 zijn gedood en van 20 wordt gevreesd dat ze dood zijn. Hamas-terroristen vermoordden 1.200, voornamelijk burgers, en verwondden duizenden anderen tijdens de aanval van 7 oktober op Zuid-Israël.

“Als u mij nu kunt horen, zijn we vastbesloten om u naar huis te brengen en zullen we geen enkele kans missen om u naar huis te brengen”, zei IDF-woordvoerder Hagari in een bericht aan de overgebleven gevangenen.

De Israëlische president Isaac Herzog verwelkomde de terugkeer van de gijzelaars, daarbij een beroep doend op de middeleeuwse joodse geleerde Maimonides, die zei: “Er is geen grotere mitswa dan de verlossing van gevangenen.”

“Ik groet iedereen die Fernando en Luis thuis heeft gebracht tijdens een gewaagde reddingsoperatie. We zullen op alle mogelijke manieren blijven optreden om alle gijzelaars naar hun huizen terug te brengen”, zei hij.

Oppositieleider Yair Lapid juichte de redding ook toe in een X-post en voegde eraan toe dat “de missie om de ontvoerden terug te sturen een nationale missie is en dat we in alle arena’s moeten blijven optreden totdat iedereen naar huis terugkeert. Een ochtend met een beetje licht, te midden van de pijn en moeilijkheden.”

Het was de tweede succesvolle reddingsoperatie voor gijzelaars sinds het begin van de oorlog. Israëlische troepen hebben Pvt.  Ori Megidish  in Gaza eind oktober.

Marman en Har werden samen met drie andere familieleden ontvoerd uit Nir Yitzhak, die   eind november naar Israël werden teruggestuurd als onderdeel van de gijzelingovereenkomst waarbij 105 gevangenen werden vrijgelaten. De drie die op de 53e dag van de oorlog werden vrijgelaten, waren Har’s partner en Marmans zus, Clara Marman, 63, haar zus, Gabriela Leimberg, 59, en Gabriela’s dochter Mia, 17.

Ze werden vastgehouden in tunnels en vervolgens in een appartement. Marman en Har vertelden Sheba dat ze werden vastgehouden in een gezinswoning in  Rafah , de zuidelijkste stad in Gaza langs de Egyptische grens, dat de IDF zich voorbereidt op een invasie om de ontmanteling van de resterende bataljons van Hamas te voltooien.

De vijf waren de enigen die van Nir Yitzhak werden ontvoerd.

Har’s schoonzoon Idan Bjarno bezocht hem in het Sheba Medical Center en beschreef de ontmoeting aan  Ynet .

“Ik ontmoette hem, hij lag in bed. Hij probeerde rechtop te zitten toen we aankwamen, we zagen dat het moeilijk voor hem was en hij was erg opgewonden. We mochten hem om de beurt knuffelen. Hij bekommerde zich om onze veiligheid. Van het weinige dat we hoorden, was er geen media in het huis waar ze zich bevonden – geen radio of televisie, af en toe  Al-Jazeera . Er was ook niet veel eten. Ze waren afgevallen en waren heel bleek, ongeschoren en onverzorgd.”

Eerder op de avond heeft de IDF ongeveer twintig Hamas-terroristen vastgehouden in het Al Amal-ziekenhuiscomplex in Khan Yunis,  aldus het Israëlische leger . Samen met de Coördinatie van Regeringsactiviteiten in de Gebieden hebben zij twintig zuurstoftanks aan het ziekenhuis geleverd.

“Voordat ze in het ziekenhuis opereerden, werden IDF-soldaten geïnstrueerd om zich aan het internationaal recht te houden en patiënten, burgers en medische apparatuur te beschermen”, aldus de IDF. “De operatie bracht ook pre-coördinatie met het ziekenhuis zelf met zich mee. Hamas blijft zich in civiele gebieden verankeren. Dit geldt ook voor ziekenhuizen waar Gazaanse burgers levensreddende zorg zouden moeten krijgen.”

Zondag zei de Amerikaanse president Joe Biden tegen de Israëlische premier Netanyahu dat hij gelooft “dat een militaire operatie in Rafah niet mag plaatsvinden zonder een geloofwaardig en uitvoerbaar plan om de veiligheid en steun te garanderen van de meer dan een miljoen mensen die daar schuilen”, aldus naar een voorlezing door het Witte Huis van de oproep van de twee leiders.

Vrijdag verklaarde Netanyahu: “Het is onmogelijk om het doel van de oorlog, namelijk het elimineren van Hamas, te bereiken door vier Hamas-bataljons in Rafah achter te laten. Integendeel, het is duidelijk dat de intense activiteit in Rafah vereist dat burgers de gevechtsgebieden evacueren.”

Donderdag vertelde John Kirby, coördinator voor strategische communicatie bij de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, die onlangs  gepromoveerd was  tot assistent van de president, aan een verslaggever dat de Verenigde Staten “geen plannen te hebben gezien die ons ervan zouden overtuigen dat zij [Israël]  ​​op het punt staan of binnenkort een  grote operatie uitvoeren in Rafah.”

“Meer dan een miljoen Palestijnen schuilen in en rond Rafah. Daar werd hen verteld dat ze daar heen moesten gaan. Er zijn daar veel ontheemden, en het Israëlische leger heeft een speciale verplichting als ze daar of waar dan ook operaties uitvoeren om ervoor te zorgen dat ze rekening houden met de bescherming van onschuldige burgers, vooral de burgers die door operaties naar het zuiden van Gaza zijn geduwd. verder naar het noorden – Khan Yunis en Noord-Gaza,’ zei Kirby.

Hij voegde eraan toe dat “zonder enige volledige overweging om burgers op die schaal in Gaza te beschermen – militaire operaties op dit moment een ramp voor die mensen zouden zijn, en het is niet iets dat we zouden steunen.”


Bron:  https://www.israel365news.com/386193/idf-frees-two-hostages-in-daring-rafah-operation/

EN / NL/ עב