Op 30 september heeft het Internationaal Strafhof in Den Haag voorgoed de zaak tegen Israël met betrekking tot het Mavi Marmara-incident in 2010 gesloten. De zaak werd aangespannen op grond van beschuldigingen van oorlogsmisdaden door Israël, omdat 10 Turkse burgers werden gedood tijdens een botsing met IDF-marinecommando’s.

De beslissing van de Kamer van vooronderzoek volgt op een beslissing door de officier van justitie (ICC) in december 2019 om de zaak voor de derde keer te sluiten, evenals eerdere beslissingen van het hoogste orgaan van het ICC – de kamer van beroep – die pogingen van de ICC officier van justitie leek te ondermijnen om verder te gaan met de zaak.

Dit is de eerste keer dat de ICC Kamer van vooronderzoek de handdoek in de ring gooit na meerdere beroepen tegen het besluit van de ICC-hoofdaanklager om de zaak te sluiten.

In zijn besluit van december 2019 legde de ICC aanklager enkele van haar meest complimenteuze verklaringen af jegens de IDF en de Israëlische standpunten over sommige oorlogsmisdaden.

Vanuit technisch perspectief was de derde opeenvolgende beslissing van ICC-aanklager Fatou Bensouda om haar voorlopige onderzoek naar de vermeende oorlogsmisdaden af ​​te sluiten niets nieuws. Zij en de ICC Kamer van vooronderzoek waren al ​​sinds 2014 met elkaar in conflict over de zaak.

Het ICC heeft haar drie keer onder druk gezet om een ​​volledig strafrechtelijk onderzoek te openen, en elke keer zei ze dat er geen basis was om verder te gaan.

Deze keer was het echter anders. Omdat de laatste uitspraak van de ICC Bensouda opdroeg bepaalde feiten te accepteren, moest ze het gedrag van de IDF grondiger analyseren.

In haar toelichting op de laatste twee beslissingen om de zaak te sluiten, zei ze slechts dat 10 dode activisten die in botsing kwamen met de IDF een onvoldoende aantal was om de aandacht van haar bureau te verdienen, dat zich voornamelijk richt op genocide of massamoorden.

EN / NL/ עב