De uitspraak van het Internationale Gerechtshof over de beschuldigingen van genocide tegen Israël is voorlopig, en een definitieve beslissing kan mogelijk over jaren volgen.

Het Internationale Gerechtshof, de belangrijkste rechterlijke macht van de Verenigde Naties, heeft vrijdag een verzoek van Zuid-Afrika afgewezen om een ​​einde te maken aan de defensieve oorlog van Israël tegen Hamas in de Gazastrook.

In zijn voorlopige uitspraak drong het Hooggerechtshof erop aan dat de Joodse staat alle noodzakelijke middelen zou nemen om acties te voorkomen die tot genocide zouden kunnen leiden, en verwierp het de eis van Zuid-Afrika dat inwoners van de noordelijke Gazastrook onmiddellijk naar het gebied mochten terugkeren.

Een definitieve beslissing van de rechtbank kan jaren duren. De uitspraak van vrijdag is bindend volgens het internationaal recht, maar de rechtbank beschikt niet over een handhavingsmechanisme.

De rechtbank, gevestigd in Den Haag, beval Israël om “alle maatregelen te nemen die binnen zijn macht liggen” om het plegen van genocide tegen de Palestijnen in Gaza te voorkomen, om ervoor te zorgen dat de troepen van het Israëlische leger geen genocide plegen en om vermeende publieke misdaden te bestraffen, die aanzetten tot genocide.

De uitspraak riep Jeruzalem ook op om “effectieve maatregelen te nemen om bewijsmateriaal te behouden” van militaire acties die mogelijk onder het Verdrag ter voorkoming en bestraffing van genocide zouden kunnen vallen, en om binnen een maand een rapport bij de rechtbank in te dienen.

Israël moet ook “onmiddellijke en effectieve maatregelen nemen om de levering van dringend noodzakelijke basisdiensten en humanitaire hulp mogelijk te maken om de ongunstige levensomstandigheden van de Palestijnen aan te pakken” in de enclave, die wordt gecontroleerd door de terreurgroep Hamas.

‘Teken van schande’

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dat de rechtbank “terecht de schandalige eis heeft afgewezen om Israël het recht te ontzeggen zich tegen terrorisme te verdedigen.

“De bewering dat Israël genocide pleegt tegen de Palestijnen is niet alleen vals, maar ook schandalig, en de bereidheid van de rechtbank om dit überhaupt te bespreken is een teken van schande dat generaties lang niet zal worden uitgewist”, voegde hij eraan toe.

Netanyahu beloofde de oorlog tegen Hamas voort te zetten tot “de absolute overwinning” en totdat alle 136 gijzelaars zijn teruggekeerd en de inwoners van Gaza niet langer een bedreiging vormen voor Israël.

De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant verklaarde dat de rechtbank “tot het uiterste ging toen zij het antisemitische verzoek van Zuid-Afrika om de claim van genocide in Gaza te bespreken inwilligde, en nu weigert de petitie regelrecht af te wijzen.”

“De staat Israël hoeft geen les te krijgen over moraliteit om onderscheid te kunnen maken tussen terroristen en de burgerbevolking in Gaza”, zei Gallant. “Wie gerechtigheid zoekt, zal die niet vinden op de leren stoelen van de rechtszaal in Den Haag. Ze zullen het vinden in de Hamas-tunnels in Gaza, waar 136 gijzelaars worden vastgehouden en waar degenen die onze kinderen hebben vermoord zich schuilhouden.”

‘Volkomen ongegronde zaak’

Israël “ontkwam ternauwernood aan een diplomatieke ramp in Den Haag, maar er werd een gevaarlijk precedent geschapen”, schreef Eugene Kontorovich, hoogleraar rechten aan de George Mason Universiteit en directeur van het Centrum voor het Midden-Oosten en Internationaal Recht. “Het hof heeft zichzelf de bevoegdheid gegeven om toezicht te houden op het verloop van oorlogen in democratische landen, onder het voorwendsel van het zoeken naar genocide.”

De rechtbank “zal in de toekomst zeker worden gebruikt om diplomatieke schade toe te brengen aan Israël”, voegde Kontorovich eraan toe. “Israël moet onmiddellijk het voorbeeld van Amerika volgen en de jurisdictie van het hof verlaten.”

Het internationale gerechtshof kan zaken tussen staten beslechten, hetzij met de uitdrukkelijke toestemming van de gedaagde staat, hetzij op basis van een voorafgaande internationale overeenkomst of een formele kennisgeving aan de rechtbank.

De basis voor dit proces is het Verdrag ter voorkoming en bestraffing van genocide, opgesteld in 1948 als reactie op de misdaden van de Holocaust en ondertekend door Israël en Zuid-Afrika. Genocide verwijst naar de opzettelijke vernietiging ‘geheel of gedeeltelijk’ van ‘een nationale, etnische, raciale of religieuze groep’, volgens de conventie.

Israël is het vijfde land dat door het Internationaal Gerechtshof wordt aangeklaagd wegens genocide.

Israël is in oorlog met Hamas sinds de terroristische groepering op 7 oktober de noordwestelijke Negev binnenviel, waarbij 1.200 mensen werden vermoord, duizenden gewond raakten en meer dan 240 werden ontvoerd. De militaire doelstellingen van Israël zijn het vernietigen van Hamas als politieke en militaire entiteit in Gaza, bevrijd de gijzelaars en zorg ervoor dat de Gazanen Israël nooit meer kunnen bedreigen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft naar verluidt donderdag een ontmoeting gehad met hoge juridische functionarissen en ministers om zich op de uitspraak voor te bereiden. Onder de aanwezigen bevonden zich juridisch adviseur van de regering Gali Baharav-Miara, minister van Justitie Yariv Levin, minister van Strategische Zaken Ron Dermer en het hoofd van de Nationale Veiligheidsraad, Tzachi Hanegbi.

John Kirby, coördinator voor strategische communicatie bij de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, zei op 3 januari dat de Zuid-Afrikaanse beschuldiging van genocide tegen Israël “verdiendeloos, contraproductief en volledig zonder enige basis is.”

Dinsdag schreven 210 leden van het Amerikaanse Congres een  open brief  aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, waarin zij Zuid-Afrika veroordeelden voor het indienen van “een grove ongegronde zaak tegen Israël bij het Internationale Gerechtshof.”

“De Zuid-Afrikaanse beschuldiging van genocide tegen Israël laat zien hoe ver de vijanden van Israël zullen gaan in hun pogingen om de Joodse staat te demoniseren”, schreven de congresleden.

Terwijl Zuid-Afrika de Hamas-terroristen, “die op 7 oktober op vrolijke wijze onschuldige burgers afslachtten, verminkten, verkrachtten en ontvoerden”, nauwelijks erkende, uitte het “uiterst ongegronde en lasterlijke aanklachten tegen Israël op het wereldtoneel”, voegden de Amerikaanse wetgevers eraan toe.

De Internationale Christelijke Ambassade in Jeruzalem uitte haar “volslagen ontsteltenis” over de uitspraak van de rechtbank, die volgens haar “de schok en de pijn” van de terreuraanslag van Hamas op 7 oktober alleen maar verergert.

“Dat de grote meerderheid van de rechters in het hof rustig zou zitten bij het voorlezen van de uitspraken op de vooravond van 27 januari, die door de internationale gemeenschap terzijde is geschoven als Internationale Holocaustherdenkingsdag, maakt onze teleurstelling over het verraad van de wereld aan de Joodse gemeenschap alleen maar groter. staat en volk”, aldus de ambassade. “Dit besluit keert de gerechtigheid om en is gebaseerd op decennia waarin de Verenigde Naties en al haar fora de meest sluwe verspreiders van antisemitisme ter wereld zijn geworden.”

“Deze mondiale instellingen zijn opgericht met eervolle bedoelingen, onder meer om een ​​herhaling van de nazi-genocide tegen de Joden te voorkomen, maar toch brengen juist deze fora Israël nu in groot gevaar door geloofwaardigheid te hechten aan deze schandalige beweringen dat het genocide pleegt in Gaza.” toegevoegd.

“De uitspraken van vandaag door het Internationaal Gerechtshof, waaronder de grootschalige afwijzing van de wreedheden die Hamas heeft begaan, het onvermogen om rekening te houden met het overtuigende bewijs dat door Israël is aangevoerd en hun vertrouwen in de Verenigde Naties, inclusief de in diskrediet geraakte UNRWA- en UNHRC-organen, moeten de rechtvaardigheid van het Hof in twijfel trekken. gebrek aan onpartijdigheid en geloofwaardigheid”, aldus Arsen Ostrovsky, mensenrechtenadvocaat en CEO van het International Legal Forum.

“Hoewel het moet worden onderstreept dat het besluit van het Internationaal Gerechtshof om voorlopige maatregelen te verlenen geen enkele beslissing heeft genomen over de inhoud van de beschuldigingen van Zuid-Afrika, noch een staakt-het-vuren heeft bevolen of Israël heeft gedwongen zijn militaire operaties stop te zetten, kan het nu een gevaarlijk precedent scheppen. ”, vertelde Ostrovski aan JNS. “Een dergelijke lage drempel, waarbij elke staat ongegronde en gepolitiseerde procedures kan initiëren, in een poging het vermogen van democratieën, zoals Israël, om de jihadistische terreur te bestrijden, te beperken.”

“Het mag ook niet onopgemerkt blijven dat dit besluit is genomen aan de vooravond van de Internationale Holocaustherdenkingsdag”, voegde hij eraan toe. “De term ‘genocide’ werd in het leven geroepen in de nasleep van de Holocaust, om de poging tot vernietiging van het Joodse volk te beschrijven, en wordt nu gewetenloos bewapend en ondermijnd door Zuid-Afrika, in de nasleep van het grootste bloedbad onder Joden sinds de Holocaust zelf.”

‘Uit context’

Eind december diende Zuid-Afrika de 84 pagina’s tellende aanklacht in bij de rechtbank in Den Haag, waarin het Israël formeel beschuldigde van  genocide . Het Zuid-Afrikaanse juridische team wordt geleid door John Dugard, voorzitter van een onderzoekscommissie van de VN-Commissie voor de Mensenrechten en die heeft gezegd dat Israël een apartheidsstaat is en heeft opgeroepen tot een wapenembargo tegen Israël.

“Israël heeft artikel twee van de conventie overtreden en daden gepleegd die binnen de definitie van genocide vallen”, beweerde advocaat Adila Hassim tijdens argumenten op 11 januari.

De Zuid-Afrikaanse delegatie beweerde ook dat de oprichting van de staat Israël neerkwam op genocide.

“Het geweld en de vernietiging in Palestina en Israël zijn niet begonnen op 7 oktober 2023. De Palestijnen hebben de afgelopen 76 jaar systematische onderdrukking en geweld ervaren”, zei de Zuid-Afrikaanse minister van Justitie Ronald Lamola tegen de rechtbank.

In een poging de intentie vast te stellen bracht de Zuid-Afrikaanse delegatie een reeks citaten mee van Israëlische persoonlijkheden, variërend van de premier en minister van Defensie tot soldaten die in Gaza vechten en zelfs een Israëlische zanger.

Internationaal Gerechtshof
Medewerkers van de gemeente Bethlehem hijsen een Zuid-Afrikaanse vlag als teken van waardering voor de rechtszaak tegen Israël bij het Internationale Gerechtshof in de stad Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever op 16 januari 2024. Foto door Wisam Hashlamoun/Flash90.

‘Citaten uit hun context gehaald’

In één stuk van vermeend bewijsmateriaal liet Zuid-Afrika zien dat Netanyahu het Bijbelse gebod citeerde om “het zaad van Amalek uit te roeien ”, een stam beschreven in de Thora die de Joden genadeloos, aanhoudend en opportunistisch aanvalt.

In een andere bewering beweerde Zuid-Afrika Israëlische soldaten te laten zien die feestvierden terwijl ze een deel van de wijk Shejaia in Gaza-stad opbliezen.

Avraham Shalev, een adviseur en specialist in publiekrecht bij het Kohelet Policy Forum, vertelde JNS dat “de citaten van iedereen die niet direct betrokken is bij het besluitvormingsproces van de oorlog niet relevant zijn voor het vaststellen van de intentie.”

“Veel van deze citaten zijn uit hun context gehaald”, zei Shalev over de citaten die Zuid-Afrika citeerde van leden van het Israëlische oorlogskabinet. Hij merkte op dat de aanklagers van Israël beweerden dat de verklaring van Gallant dat Israël “menselijke dieren bestrijdt” “genocidaal was, maar het is duidelijk dat hij het over Hamas-strijders had.”

Zuid-Afrika bleef aangifte doen van wat het ‘genocidedaden’ noemde.

De delegatie verwees vooral naar statistieken over de omvang van de vernietiging in de Gazastrook en beweerde dat de omvang van de vernietiging van eigendommen en het verlies van burgerslachtoffers een doelbewuste poging van de IDF aantoont om de Palestijnen die in de Gazastrook wonen te vernietigen.

De zeskoppige Israëlische delegatie, onder leiding van de Britse rechtenprofessor en vooraanstaand internationaal rechtsdeskundige Malcolm Shaw, pleitte op 12 januari voor de rechtbank. Zij betoogde dat het conflict in Gaza niet kan worden besproken buiten de context van de aanslagen van 7 oktober.

De Israëlische advocaat Tal Becker beschreef enkele van de gruweldaden die op Zwarte Zaterdag werden begaan “niet omdat deze daden, hoe sadistisch en systematisch ook, Israël bevrijden van zijn verplichtingen om de wet te handhaven terwijl het zijn burgers en grondgebied verdedigt, maar omdat het onmogelijk is de gewapende strijd te begrijpen.” conflict in Gaza zonder waardering voor de aard van de dreiging waarmee Israël wordt geconfronteerd en de brutaliteit en wetteloosheid van de strijdkrachten die het confronteren.”

Becker beschuldigde Zuid-Afrika ervan het conflict doelbewust verkeerd voor te stellen. “De gebeurtenissen van die dag worden vrijwel genegeerd in de opmerkingen van de aanvrager”, zei Becker. Hij voegde eraan toe dat de gebeurtenissen van 7 oktober een wettelijke basis vormden voor Israël om de oorlog te verklaren en legitieme vijandelijke doelen na te streven.

Wat de intentie betreft: de Israëlische delegatie was fel gekant tegen de Zuid-Afrikaanse omschrijving van het Israëlische beleid als gericht op burgers.

“Israëls wettige doelstellingen in Gaza zijn duidelijk en herhaaldelijk verwoord door zijn premier, zijn minister van Defensie en alle leden van het Oorlogskabinet,” zei Israël. Het juridische team haalde ook de officiële IDF-richtlijn aan om soldaten ‘onderscheid te maken tussen strijders en burgers’.

Het team concludeerde dat de aanhoudende inspanningen van Israël om burgers te beschermen, door pamfletten te laten vallen met bevelen tot evacuatie, door humanitaire corridors in Gaza te beveiligen en door humanitaire hulp te bieden, blijk geven van een duidelijk gebrek aan intentie om genocide te plegen.

“Het produceren van willekeurige citaten die niet in overeenstemming zijn met het overheidsbeleid is op zijn best misleidend”, zei Shaw.

Israël betoogde verder dat de “genocidedaden” die Zuid-Afrika beweert legitieme oorlogsdaden zijn. Becker beschuldigde Zuid-Afrika ervan het aanhoudende militaire conflict in Gaza te negeren en de situatie alleen af ​​te schilderen als een reeks Israëlische acties tegen een ongewapende bevolking.

“Volgens de verklaringen van de verzoeker is het bijna alsof er helemaal geen sprake is van een intensief gewapend conflict tussen twee partijen, geen ernstige bedreiging voor Israël en zijn burgers, alleen maar een Israëlische aanval op Gaza,” zei hij.

Shaw voerde ook aan dat de realiteit van het aanhoudende conflict in Gaza en het consistente gebruik door Hamas van civiele installaties om zijn aanvallen te lanceren de term ‘genocide’ niet van toepassing maakt.

Burgers lijden in alle gewapende conflicten, “vooral wanneer een partij burgers aanvalt en zich geen zorgen maakt” over het welzijn van de burgers aan zijn kant, zei hij.

“Niet elk conflict is genocidaal. De misdaad van genocide is in het internationaal recht en onder de Genocideconventie een unieke kwaadaardige manifestatie en staat op zichzelf onder de schendingen van het internationaal recht als het hoogtepunt van het kwaad, de misdaad van misdaden, ultiem in slechtheid”, voegde hij eraan toe.

Het Israëlische team voerde aan dat de rechtbank die tussenbeide zou komen in de aanhoudende oorlog het recht en de mogelijkheid van Israël om zichzelf te verdedigen zou wegnemen.


Bron: https://www.jns.org/top-un-court-rejects-sa-request-to-halt-war-against-hamas/

Afbeelding bovenaan: Een man kijkt naar televisieschermen waarop een hoorzitting van het Internationale Gerechtshof wordt uitgezonden in de rechtszaak van Zuid-Afrika tegen Israël, in een winkel in Jeruzalem op 26 januari 2024. Foto door Chaim Goldberg/Flash90.

EN / NL/ עב